Een dramatische geschiedenis

11-juli-2013 | Categorie: Literatuur

Donderdagskind – Alison Pick – Orlando – 320 blz.

donderdagskindPraag 1939: een Joodse familie valt uiteen. Een zwaar onderwerp, waardoor ik in eerste instantie geen behoefte had om aan Donderdagskind van Alison Pick te beginnen. Het gegeven liet me toch niet los, ik besloot het boek toch te lezen en daar heb ik geen spijt van. Het verhaal gaat over een welgestelde Joodse industrieel die met zijn vrouw en zoontje in het voormalige Sudetenland woont. Hun leven verandert totaal als Duitse troepen het gebied annexeren. In eerste instantie probeert de familie de dans te ontspringen door naar Praag te vertrekken, maar ook daar ontkomen ze niet aan de gevolgen van het nazibewind. Kindermeisje Marta, die het vijfjarige zoontje Pepik onder haar hoede heeft, speelt een cruciale rol in de dramatische geschiedenis.

Het boek is mooi gecomponeerd: brieven, flashbacks en een door een onbekende verteller opgetekend verhaal wisselen elkaar af. Gaandeweg kom je aan de weet wie de verteller is. Donderdagskind is een hartverscheurend relaas: mooi gedoseerd gebracht en daardoor extra ingrijpend. Het is een boek waarin je door wilt blijven lezen – ik citeer de eerste alinea ‘omdat je zou willen dat dit een blij verhaal is. Een verhaal dat je eerst aan het twijfelen brengt, dat je doet wanhopen en dan, op het laatste moment, je hoop en je vertrouwen in de essentiële goedheid van de mens en de wereld toch herstelt. Maar er zijn in het leven maar weinig dingen die echt goed aflopen.”

Gerda Aukes

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier!

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek