Een groot dilemma

17-april-2014 | Categorie: Literatuur

Een maaltijd in de winter – Hubert Mingarelli – Meulenhof – 160 blz.

Een maaltijdEen Duitse legereenheid kampeert al maanden in de bossen van Polen, waar ze gevangenen moeten executeren. Drie soldaten zien steeds meer op tegen het in massagraven dumpen van onschuldige mensen en vragen hun commandant om een andere taak. In het bevroren woud moeten Bauer, Emmerich en de ik-persoon op zoek naar gevluchte joden. Als lezer ervaar je de aanhoudende kou en honger bijna fysiek.

Op een gegeven moment maken ze van hun laatste restjes rantsoen een maaltijd, die ze delen met de joodse gevangene en een Poolse boer. Door die ogenschijnlijk eenvoudige handeling komen de soldaten voor een groot dilemma te staan: leid je iemand naar het schavot als je de dag ervoor nog de maaltijd met elkaar hebt gedeeld?

Een maaltijd in de winter is een overweldigend verhaal. En indringend, omdat het vanuit een ik-persoon wordt verteld, waardoor de vragen die gesteld worden, ook door de lezer moeten worden beantwoord. Het is een prachtig geschreven, maar gruwelijk verhaal. Er staat geen woord te veel in deze kleine geschiedenis, waarvan ik diep onder de indruk ben.

Gerda Aukes

Wil je dit boek aanschaffen? Klik hier!

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!