Een kluchtig boek

31-maart-2014 | Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken

Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper – Lemniscaat – 228 blz.

Hotel de grote LKos, de dertienjarige zoon van de hoteleigenaar van Hotel de grote L is een geweldig goede voetballer en de hoofdpersoon van dit boek. Tijdens de kampioenswedstrijd scoort hij er lustig op los. Als hij de beslissende strafschop neemt, ziet hij zijn vader langs de zijlijn in elkaar zakken. Gehaast puntert hij de bal op doel, want hij wil naar zijn vader toe. De bal rolt lullig tussen de benen van de keeper over de lijn. Zijn team heeft de beker!
Hij worstelt zich los uit de juichende groep spelers en rent naar zijn vader. Hij heeft een hartinfarct gehad. Nou ja, hij rookt en drinkt, dus dan kun je er op wachten – dat wordt tussen de regels door Kuyper gesuggereerd.

Kos heeft drie zussen met wie hij een problematische verhouding heeft, die tijdens het verhaal langzaam kantelt. Moeder is overleden aan kanker en dan ook nog eens vader die in het ziekenhuis belandt, het hotel dat een schuld heeft van duizenden euro’s, schuldeisers op de stoep, een incapabele kok die steeds aan zijn Puch sleutelt, Kos die verliefd is op Isabel, maar die liefde wil maar niet uitlopen op verkering en dan nog een voetbalelftal uit Tuvalu dat toevalligerwijs in het hotel aanspoelt en een missverkiezing.

Kun je het allemaal nog volgen? Deze mix van problemen, misverstanden en ellende mengt Kuyper tot een vermakelijk boek waarin je met een beetje goede wil het thema ‘liefde’ zou kunnen ontdekken. Liefde in allerlei vormen; liefde tussen broer en zus(sen), tussen vader en zoon, tussen zoon en dode moeder, tussen man en vrouw, tussen mens en dier, liefde voor de sport enz..
Omdat vader in het ziekenhuis ligt en moet worden geopereerd aan zijn hart, gaan de kinderen Kos, Libbie, Pel en Briek het hotel runnen. Dat verloopt aanvankelijk desastreus. De gasten lopen weg en de leveranciers willen hun geld, want anders…

Kuyper kan de dingen mooi en gevoelig opschrijven.
“Ik dacht aan papa en wat ik voor hem kon doen. Had ik mijn hand op zijn hart gelegd, dan was de ziekte misschien in mijn hand gekropen en hadden ze mijn hand kunnen amputeren en in het vuur gooien. Maar dat had ik niet gedaan.”
Deze zinnen geven goed aan dat Kos – want van hem zijn ze – alles voor zijn vader over heeft om hem beter te maken. Zo zijn er vele goede en knap geformuleerde en originele zinnen te vinden in Hotel de grote L.

Hotel de grote L is een grappig, kluchtig boek. Er gebeuren veel dingen die niet kunnen en die moet je dus maar op de koop toe nemen. Kuyper heeft een snelle schrijfstijl. De zinnen en dialogen lopen achter elkaar door, waardoor je geen moment rust krijgt. Ja, soms moet je toch even pauzeren, een mooie zin nog eens overlezen en op je laten inwerken. Daarna weer snel verder lezen over Kos en zijn vader en zijn zusters en Isabel en of het hotel gered wordt uit de klauwen van de schuldeisers en nog veel meer verwikkelingen. Hotel de grote L is een lekker luchtig leesboek!

Pieter Feller

Pin It

1 Reactie

  • Inderdaad een lekker luchtig boek !
    De moeite waard om te lezen

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk