Een misdaadroman van klasse

19-mei-2017 | Categorie: Thrillers & Spanning

De fluisteraar – Karin Fossum – Marmer – 362 blz.

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers. Als tiener begon ze met het schrijven van gedichten. Op haar twintigste schreef ze een dichtbundel die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter veel negatieve kritiek. Dat was de reden waarom ze jarenlang stopte met schrijven. Ze heeft toen als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en opvangtehuizen gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die haar een groot psychologisch inzicht gaf. Iets dat we in haar boeken kunnen terugvinden. Eva’s oog, het eerste deel van de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, Kijk niet achterom uit 1996, ontving ze de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Haar boeken zijn vertaald in veertien talen.

De fluisteraar is ook weer een Konrad Sejer roman. We maken kennis met Ragna Riegel, een vrouw van middelbare leeftijd die werkt voor een goedkoop warenhuis. Ze woont alleen in haar ouderlijk huis, haar ouders leven niet meer en haar enige zoon is verhuisd naar Berlijn. Ze heeft met bijna niemand contact. Ze is een eenzame, onzekere en vrouw, die heel teruggetrokken leeft. Die onzekerheid komt grotendeels voort uit het feit dat ze haar stem bijna kwijt is. Tijdens een operatie aan haar keel heeft de chirurg haar stembanden geraakt. Ze kan alleen fluisteren en voelt zich door anderen, letterlijk en figuurlijk, niet gehoord. Op een dag wordt er een dreigbrief bij haar bezorgd. De onzekere Ragna komt in een draaikolk van angst terecht.

“Ze ging aan tafel zitten en keek naar de envelop. Verschillende keren draaide ze hem om, alsof ze nog steeds dacht dat er iets op de achterkant zou verschijnen, de naam van een bedrijf of een logo, als ze maar een poosje wachtte. Maar dat gebeurde niet. Toen maakte ze hem open en haalde er een opgevouwen vel papier uit met de korte boodschap: JE MOET STERVEN.”

Dat is het begin van een serie gebeurtenissen, die haar uiteindelijk doen belanden op het politiebureau, in de verhoorkamer van inspecteur Konrad Sejer. Ragna voelt zich op haar gemak bij Sejer en vertelt haar verhaal ontspannen. Het verhoor gaat van het heden regelmatig via flashbacks naar het verleden. Hierdoor krijg je een goede inkijk in Ragna’s leven en in haar gedachten. Wat heeft ze gedaan en waarom wordt ze door Sejer ondervraagd?

Het boek is meeslepend geschreven in een fijne schrijfstijl. Het is een verhaal waarin Fossum de tijd neemt. Het verhaal moet het hebben van psychologische diepgang van de personages, met name van Ragna. Het is geen thriller die bol staat van de spanning, maar je toch de hele tijd geboeid houdt. Het personage Ragna is heel geloofwaardig neergezet. Als lezer ga je met haar meeleven en krijg je zelfs medelijden met haar. Uiteindelijk komt de ontknoping, die is echt heel ongebruikelijk. De fluisteraar is een intrigerende en zeer goed vertelde psychologische misdaadroman. Scandinavische topkwaliteit.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk