Een modern sprookje

1-december-2022 | Categorie: Roman, Sprookjes

Hine – Lotte Kok – Lebowski- 303 blz.

Lotte Kok is schrijver en studeert Muziektheater. Op 22-jarige leeftijd debuteerde ze met Skydancer (2018).

Hine woont samen met haar moeder in het bos, ergens in de 17e eeuw. Haar moeder is wars van alle traditionele rolpatronen, waarin vrouwen met oude, rijke mannen moeten huwen. Daarom vlucht ze het bos in, waar ze in haar eentje Hine opvoedt. Als Hine acht jaar oud is, verdwijnt haar moeder opeens. Hine had de opdracht gekregen naar haar rijke familie te gaan als dit zou gebeuren. Hier gebeurt precies hetzelfde als waarvoor Hine’s moeder is gevlucht: de hele dag in een mooie jurk lopen en trouwen met een rijke oudoom. Hine besluit op haar veertiende ook het bos in te vluchten. Maar ze weet niet hoe ze moet overleven in haar eentje. Al snel komt ze Charon tegen, een beetje enge, maar vriendelijke man. Ze mag met hem mee en bij hem in zijn kasteel komen wonen. Maar is Charon wel wie hij zegt dat hij is? En is hij wel zo aardig?

Hine ontsnapt regelmatig uit het kasteel om door het bos te gaan lopen struinen. En in het bos gebeuren er vreemde dingen. Geesten, nimfen, pratende egels en ridders. Maar vooral: het Kwaad wat daar rondhangt. Kan Hine het Kwaad bezweren? Kan ze ridder Willem redden? Zal ze haar moeder weer vinden?

Het begin van het boek is ietwat chaotisch. De tijdperken gaan van de hak op de tak. Maar als je eenmaal begrijpt hoe het zit, leest het verhaal prettig. Er zit genoeg spanning in, maar vooral is het een boek met veel symboliek en moraal. Het verhaal is losjes gebaseerd op Mariken van Nimwegen. De moraal van dat verhaal is, dat iedereen vergiffenis kan krijgen, als hij/zij maar een biecht aflegt bij Maria.

In het boek Hine komt er vooral veel Kwaad in het verhaal voor, gesymboliseerd door het karakter van Charon. Hij is het kwade stemmetje in je hoofd. Het pratende egeltje, dat op Hine’s schouder meereist, is het goede stemmetje. ‘Je zult het zelf ontdekken, kind. Ik beloof je dat je niks zal gebeuren. Er is maar één gevaar, en dat zit in jouw hoofd.’

En zo is Hine elke keer in tweestrijd tijdens haar avontuur. Is ze wel goed genoeg? Het enige wat haar op de been houdt, is de hoop dat ze haar moeder weer zal vinden.

Hine is moeilijk in een hokje te plaatsen. Is het literatuur, een historische roman of een fabel? Feit blijft dat het een heel mooi verhaal is, ook al is het op sommige momenten iets te langdradig. Door de spanning, de mooie karakters, de mystiek en de symboliek is het een mooi modern sprookje geworden.

Erica Ganzevles

 

 

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk