Een mooie opvolger

29-december-2018 | Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie

321 superslimme dingen die je moet weten over dieren – Mathilda Masters –  illustraties Louize Perdieus – Lannoo – 312 blz.

Eerst was er 321 superslimme dingen die je moet weten voordat je 13 wordt. Lees hier de recensie. En nu is er een mooie opvolger die alleen gaat over dieren. Dat is ook meteen het enige minpuntje: waar je door het eerste boek heen kunt bladeren en weetjes over allerlei verschillende soorten onderwerpen tegenkomt, is dit boek geconcentreerd rondom één onderwerp. Dat neemt niet weg dat Mathilda Masters en Louize Perdieus er weer een fantastisch boek van hebben gemaakt. Het is opgedeeld in zestien hoofdstukken, die onder andere gaan over beroemde dieren, superslimme dieren, dieren die in het donker wonen, gevaarlijke en ongevaarlijke dieren, supersnelle en extreem trage dieren, en hoe het bijvoorbeeld gesteld is met hun tafelmanieren.

Net als zijn voorganger is het boek prachtig geïllustreerd en vormgegeven, is het op hetzelfde matte papier gedrukt dat zo goed bij dit soort boeken past, en staat het weer bol van de leuke, interessante en geestige weetjes. Als je bijvoorbeeld een hond wilt, maar je moeder ziet dat niet zitten omdat een hond vies is en blaft, wordt de oplossing gegeven in de vorm van de Basensji – een Keniaanse hondensoort die niet blaft maar jodelt. Wat volgt is een interessant en grappig verhaaltje over de oorsprong van deze hondensoort, en wat de voor- en nadelen zijn. Ik denk niet dat ouders na het lezen van dit stukje meteen enthousiast zo’n hond bestellen, maar erover lezen heeft in ieder geval al het nodige plezier opgeleverd, en heeft je nog een aantal leuke weetjes opgeleverd ook.

Over dat laatste gesproken, in het colofon staat: ‘We hebben ons uiterst best gedaan om alle informatie te verifiëren. Natuurlijk zijn weetjes en wetenschap altijd in ontwikkeling. Deze weetjes zijn dus een momentopname, ze zijn waar tot het tegendeel bewezen is.’
En zo is het maar net.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!