Een must voor elke schoolbibliotheek

13-september-2014 | Categorie: Kinderboeken

Luna en de kikker – Monique Berndes – Illustraties van Melchior van Rijn – De Vier Windstreken – 45 blz.

LunaenkikkerDit boekje is geschreven voor de serie “Hoera, ik kan lezen”. Het AVI-niveau is M4. Het is gedrukt in een lettertype dat geschikt is voor mensen die moeite hebben met lezen. Op elke bladzijde zijn gekleurde illustraties te vinden, wat het boek zeer geschikt maakt voor kinderen die lezen wat minder leuk vinden. Ook staan er per bladzijde vrij weinig zinnen, wat ervoor zorgt dat kinderen niet ontmoedigd raken.
De illustraties zelf zijn vrij eenvoudig, zodat ze niet teveel afleiden. De emoties zijn goed herkenbaar in de gezichten. De getekende dieren zien er grappig en koddig uit.

Het verhaal gaat over een meisje dat een heks is. Ze mag niet alleen toveren van haar ouders, maar dat wil ze nog wel eens vergeten. ’s Nachts wordt ze wakker van een geluid en betrapt een inbreker op heterdaad. Ze besluit hem te veranderen in een kikker, die ze uit het raam gooit. Trots loopt ze naar haar ouders om te vertellen hoe goed ze kan toveren en dat ze het huis gered heeft van een dief. Maar dan blijkt papa ineens verdwenen te zijn …
Het grappige is, dat Luna en haar ouders er heel gewoon uitzien op de tekeningen. Op sommige plaatjes is wel een zwarte punthoed te zien, maar die dragen ze nooit. Luna’s moeder ziet er zelfs modern uit, niet excentriek of typisch heksachtig.

Hoewel het verhaal over een meisje gaat, denk ik dat het jongens zeker zal aanspreken. Het boek is niet overdreven meisjesachtig, zoals de laatste tijd bij meisjesboeken vaak het geval is. Ook het kleurgebruik in het boek is zeer neutraal.

Op de school van mijn kinderen ben ik een aantal jaar leesmoeder geweest. Ik hielp kinderen die moeite hadden met lezen of het gewoonweg niet zo leuk vonden om te lezen. Het doel was hen te helpen positieve leeservaringen te ontwikkelen. Wat zou het me geholpen hebben dit boek met hen te kunnen lezen! De illustraties nodigen uit om het verhaal te bespreken, zodat je kinderen makkelijker bij het verhaal kan betrekken. Maar behalve dat, is het ook nog een grappig en spannend boekje. Je wordt vanaf de eerste bladzijde meteen in het verhaal getrokken.
Kortom, een aanwinst voor elke school! Of voor thuis, in de boekenkast.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek