Een roadtrip die sneller leest dan de reis gaat

1-november-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Vier plus één – Jojo Moyes – Vertaling Anna Livestro – De Fontein – 397 blz.

vier plus éénJojo Moyes (1969) behaalde wereldwijd hoge noteringen in de bestsellerlijsten met haar feelgood roman Voor jou. Ook deze titel is al een internationaal succes. Met zo’n inleiding moet je haast wel nieuwsgierig worden naar dit verhaal.

Vier plus één gaat over de hardwerkende Jess en haar gezin. Ze is een alleenstaande moeder met de zorg voor haar dochter Tanzie, die briljant is in wiskunde en haar stiefzoon Nicky, die gepest wordt op school en geregeld onder de blauwe plekken thuiskomt. Haar man is twee jaar geleden vertrokken, zogenaamd overspannen, dus ze staat er ook financieel alleen voor. Ze leven in armoede, al werkt ze in een kroeg en heeft schoonmaakadressen. Een van die adressen is bij Ed. Ed was een succesvolle ICT-miljonair, die aangeklaagd is voor handel met voorkennis en zijn leven in ziet storten.

Als Tanzie mee mag doen met een wiskundewedstrijd in Schotland, weet Jess dat dit een unieke kans is, want als Tanzie wint kan ze naar een betere school gaan. Jess gaat met haar en Nicky en hun grote, stinkende en kwijlende hond Norman in hun oude auto op reis. Eenmaal op weg begeeft de auto het en lijkt hun kans verkeken tot Ed langsrijdt en hen een lift aanbiedt.

De lezer volgt dit gezelschap tijdens hun reis en wat ze meemaken onderweg. De spanningen tussen de karakters, de verslagenheid en emoties en de vriendschap en liefde die ontstaat.
Het boek bevat veel actuele thema’s als pesten op school, werkeloosheid, armoede en groot verschil in sociale klassen.

Elk hoofdstuk draagt de naam van één van de reizigers en wordt dan ook verteld vanuit het perspectief van die persoon. Het leuke daarvan is dat je het verhaal vanuit verschillende oogpunten leest en de personen daardoor meer worden uitgediept, meer karakter krijgen. Ook het verhaal krijgt daardoor meer diepgang en spanning.

Deze mengelmoes van thema’s en emoties is gegoten in een vlot lezende roadtrip die sneller leest dan de mooie dure en luxe auto van Ed gaat(60 km per uur omdat anders Tanzie misselijk wordt).
Jojo Moyes heeft een grappige en oprechte manier van schrijven waarbij de enorme dosis humor de boventoon voert. Een boek dat ik met plezier heb gelezen en dat ik zeker een aanrader vind, als je zin hebt in een paar uur ontspanning.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk