Eerste deel van De engste serie ooit

17-juni-2017 | Categorie: Kinderboeken

Het nieuwe spookhuis – Tjerk Noordraven – illustraties Esther Malaparte – Moon – 175 blz.

“In het duister flitst af en toe een wit of bloedrood licht op, dat onmiddellijk weer dooft.
Gerinkel van ijzeren kettingen volgt op de lach van een skelet met lichtgevende ogen.
Na een schelle doodskreet klinken woeste trommels.” [citaat uit Het nieuwe Spookhuis]

Met deze eerste drie zinnen van het boek is de toon gezet. Heerlijk griezelen voor de bovenbouw basisschool; met een echte slechterik, een moedig meisje en echte vriendschappen.

De vader van Nera heeft een spookhuis dat altijd veel bezoekers trok. Maar sinds kort is er een tweede spookhuis op de kermis, dat veel enger is. Nera ontdekt dat de levensechte mummie, een faun en de doodenge vampier uit dat spookhuis écht zijn!
Als snel ontdekt Nera dat de drie griezels ontvoerd zijn door Herwald, de eigenaar van het spookhuis, en ze besluit ze te gaan redden.
Maar dan…

…dan raad ik aan het boek zelf te gaan lezen. Je bloed gaat harder stromen en je hart sneller kloppen. Zoals het hoort met een goed spannend griezelboek. Tjerk Noordraven heeft er ook nog een paar mooie geschiedkundige lessen in verweven, o.a. over Transsylvanië (Roemenië) en de farao’s in Egypte.
De ‘griezels’ Dragos (vampier), Prins Toer (mummie) en Eus (faun) zijn jong, vriendelijk en naïef en zouden je eigen vrienden kunnen worden. Het is de dwerg Herwald, met zijn driekoppige hellehond, die de rol van de echte slechterik op zich neemt. Hij bezorgt je de meeste kippenvel.

Het nieuwe spookhuis is het eerste deel van De engste serie ooit. Begin 2018 wordt deel twee verwacht. En dat is maar goed ook, want Tjerk Noordraven heeft een einde geschreven waarna nog héél veel avonturen mogelijk zijn.

Mocht je als leerkracht eens iets anders willen (voor)lezen dan Paul van Loon dan is dit een prima griezel-alternatief!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek