Fantasieën, waanbeelden en bizarre wendingen

11-april-2014 | Categorie: Columns & Korte verhalen

En toen vloog er een haai door het raam – Raynor Arkenbout – Village – 209 blz.

arkenboutRaynor Arkenbout verwierf grote bekendheid als Edwin Bouwhuis in de populaire televisiesoap Goede Tijden, Slechte Tijden en het SBS6-programma Sterren Springen. Als schrijver was hij eerder succesvol met drie bundels verhalen die als ebook werden uitgebracht en allemaal op hoogste plaats in de iBookStore van iTunes belandden. En toen vloog er een haai door het raam is ook een verhalenbundel, maar dan op papier uitgebracht. En toen vloog er een haai door het raam is één van de zeventien absurde, bizarre, rare verhalen met een surrealistische inslag die ik dit boek zijn gebundeld.

In elk van de verhalen laat auteur Raynor Arkenbout de lezer kennismaken met een hoofdpersoon die in een vreemde situatie is beland, soms door eigen schuld en soms ook niet. Waarom staat er een man met het hoofd van zijn vader in een vuilniszak op de trein te wachten? Waarom laat een klein meisje haar knuffelbeer offeren in een vuur in de tuin? Waarom sleept een schoolklasje een lijk door het bos? Wat is het goede moment om afscheid te nemen van een denkbeeldige vriend? Dit zijn maar een paar voorbeelden van de dilemma’s in de verhalen in de bundel En toen vloog er een haai door het raam.

Arkenbout heeft een aantal sterke verhalen geschreven. Van de zeventien vielen slechts drie een beetje tegen, maar er zitten ook zeker een paar toppers tussen. Zo is het openingsverhaal Aantrekkingskracht zeker één van mijn favorieten. In dit verhaal schetst Arkenbout een behandelcentrum voor psychiatrische patiënten, met een excentrieke behandelmethode waarbij de patiënt in zijn eigen hoofd moet zoeken naar de oplossing. Hoofdpersoon Max heeft magnetische aantrekkingskracht en moet zichzelf daarvoor behandelen in de kliniek. Dit verhaal heeft echter een onverwachte afloop. Ook Het afscheid van Meneer Beer, waarbij een vijfjarig meisje van haar ouders afscheid moeten nemen van haar beste vriend de teddybeer, zit goed in elkaar. En tenslotte, Het kan niet altijd kerstmis zijn, wat een duidelijke boodschap heeft, een boodschap die in de titel al wordt verklapt.

Een aantal verhalen zouden ook geschikt zijn om een korte film van te maken. Ik zag sommige scènes letterlijk voor me, omdat Arkenbout beelden schrijft zonder te veel in details en onbenulligheden te vervallen. Door de bizarre wendingen kan zeker ook kijkers boeien. Dit had ik al bedacht voor ik me realiseerde dat schrijver Raynor Arkenbout zelf acteur is en dus eventueel zelf een rol hierin op zich kan nemen. Ik zou kijken!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek