Fascinerende fietsverhalen

4-oktober-2012 | Categorie: Sport, Hobby & Lifestyle

De man en zijn fiets – Wilfried de Jong – Podium – 205 blz.

De bergetappes zijn in de grote ronden toch de mooiste koersen. De kopmannen moeten het tegen elkaar opnemen, meestal zonder de hulp van hun knechten die ze in de vlakke etappes nog uit de wind kunnen houden, maar bergop vaak moeten afhaken. Een berg beklimmen is niet alleen een gevecht tegen de tegenstander, maar ook een gevecht tegen de berg en tegen jezelf.

Journalist/televisiemaker en ex-cabaretier Wilfried de Jong geeft zich in De man en zijn fiets letterlijk – hij staat naakt op de cover – en figuurlijk bloot. Het eerste verhaal is een verslag van zijn beklimming van de Mont Ventoux, een van de grimmigste Franse bergen, die vaak in de Tour wordt beklommen. In 2013 is hij weer aan de beurt.

Tommy Simpson stierf er op 13 juli 1967 vlak onder de top, door een combinatie van uitputting en alcohol en doping. Wilfried trakteert zichzelf op een beklimminkje van deze winderige steenklomp op zijn vijftigste verjaardag. Hij neemt twee vrienden mee en zijn tienjarige zoon Sonny die hem vanuit de volgauto filmt en op de hoogte houdt van de stijgingspercentages. Het verhaal is een fascinerend verslag van een persoonlijke tocht, die voor de volgers gevaarlijker blijkt dan voor Wilfried zelf.

De Jong is een echte wielerliefhebber, die al heel wat televisiereportages over allerlei koersen heeft gemaakt. Zijn genegenheid voor de sport spat dan ook in alle verhalen van de bladzijden af. Wielergrootheden als Jan Jansen, Eddie Merkx en Lance Armstrong komen langs. Nu het wielerseizoen op zijn eind loopt kun je lekker lezen over De Jongs belevenissen. Hij brengt je echt in de stemming om zelf op de fiets te stappen, want zijn verhalen zijn stuk voor stuk zeer boeiend.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk