Fladderen en tsjilpen in plaats van tikken

19-september-2019 | Categorie: Prentenboek

De robot en het blauwe vogeltje – David Lucas – vertaling Wilma Seijbel – Karmijn – 32 blz.

De kleine, onafhankelijke uitgeverij Karmijn staat inmiddels bekend om haar bijzondere en uiterst verzorgde uitgaven. De robot en het blauwe vogeltje is er weer zo een: een lief, poëtisch prentenboek over een robot met een kapot hart dat niet te repareren valt, waardoor de robot in z’n geheel op de schroothoop terechtkomt. Daar ligt hij in alle eenzaamheid en in barre weersomstandigheden te verroesten.

Dan landt er een blauw vogeltje op zijn schouder, uitgeput van de reis naar het zuiden. Het zoekt een plek om uit te rusten en de robot weet daar een uitstekende plek voor: daar waar vroeger zijn hart zat.
Als het vogeltje zich er nestelt, is het voor de robot alsof hij zijn hart weer voelt, maar dan op een bijzondere manier; hij voelt en hoort het fladderen en tsjilpen in plaats van tikken.
Als het vogeltje het te koud krijgt, besluit de robot haar een eindje weg te brengen. Wat volgt is een bijzondere reis, die weliswaar treurig lijkt te eindigen, maar die in wezen juist alle hoop en liefde van de wereld in zich draagt.

De robot en het blauwe vogeltje is een prentenboek dat het wat mij betreft niet zozeer moet hebben van de wat zoetige tekst, maar wel van de liefdevolle boodschap op zich, en van de prachtige illustraties. Daar valt niet alleen veel op te ontdekken, maar ze verbeelden ook op ontroerende wijze de wisselende stemmingen van de robot. Een mooi boek om samen met kleintjes te lezen en te bewonderen, en tevens een mooie ingang om te praten over vriendschap, liefde, leven en dood.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!