Gewoon een goede thriller

12-oktober-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Kwetsbaar – Linda Jansma – De Crime Compagnie – 348 blz.

kwetsbaar jansmaLinda Jansma (1967) begon in 2009 manuscripten rond te sturen naar uitgeverijen, en het duurde niet lang tot De Crime Compagnie haar eerste boek Caleidoscoop uitgaf. Dit boek is in 2014 in een nieuw jasje gestoken, met Kwetsbaar als resultaat. Jansma is een publiekslieveling, maar ook professionele jury’s zijn gecharmeerd van haar schrijfstijl. Zo won Kwetsbaar – toen nog onder de titel Caleidoscoop – De Schaduwprijs, stond Tweestrijd op de longlist voor de Gouden Strop en Houvast op die van de Diamanten Kogel. Jansma’s vierde thriller Schuilplaats werd Beste Vrouwenthriller 2013.

Kwetsbaar: Vroeg of laat wordt de rekening voor oude fouten alsnog gepresenteerd. Zo ook bij Janine, de mooie en ambitieuze eigenaresse van Club Mercury in Amsterdam. Wanneer haar grote liefde voor de deur van de succesvolle dansgelegenheid wordt vermoord, stort haar wereld in. Wie wilde hem dood? Is haar leven en dat van haar dochter in gevaar?

De moord op Janine’s grote liefde Albert is niet het enige probleem waar Janine mee te maken krijgt. Maar ondanks de opstapelende ellende, is het verhaal niet overdreven zielig of zeurderig. Hoofdpersoon Janine heeft een sterk karakter en daarmee houdt Jansma ook de lezer op de been. De kracht van dit boek is dat je je als lezer zo sterk met Janine kan identificeren. Je hebt het idee dat je naast haar zit en leeft mee met alles wat ze doet. Het verhaal van Janine is indringend. En juist omdat zij zo sterk is, kun jij als lezer dat ook zijn.

Het plot van Kwetsbaar is daarbij ook nog (grotendeels) onvoorspelbaar. De vriendschap die als lezer sluit met Janine in combinatie met een spannend verhaal, maakt Kwetsbaar tot een echte pageturner. Gaat deze vrouw het overleven? En hoe loopt met af met dochter Nicole? Daar kom je maar op één manier achter. Lezen! Of wachten op de verfilming, want daarvoor zou Kwetsbaar ook zeker geschikt zijn.

Tenslotte nog een complimentje wat betreft de cover. De close-up van een vrouw met prachtige rode haren en de weerspiegeling van een stad in de ogen zijn zeer indringend.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk