Goed plot en mooie weergave van emoties

23-juni-2016 | Categorie: Literatuur, Thrillers & Spanning

Het boek over jou – Renee Knight – Vertaling: Marion Drolsbach – Ambo Anthos – 287 blz.

Het boek over jouRenee Knight is een Engelse schrijfster. Ze werkte als scenarioschrijfster voor de BBC, Channel Four en Capital Films voordat ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Het boek over jou is haar debuut. Het is eerder uitgegeven onder de naam Disclaimer (2015).

De achtendertigjarige Catherine is diep geschokt wanneer ze in een thriller de gedetailleerde beschrijving van een traumatische gebeurtenis uit haar eigen leven tegenkomt, van twintig jaar eerder. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet. Als iets in een boek gedrukt staat, is het dan voorbestemd te gebeuren? Of kan Catherine het tij nog keren?

Allereerst wil ik één ding rechtzetten. Op de flaptekst staat dat Catherine 38 jaar is, maar volgens mij is ze ouder. De traumatische gebeurtenis speelt zich 20 jaar eerder af, en toen was ze al getrouwd en had ze een 5-jarige zoon. Ook stopte ze rond Nicholas’ geboorte met haar baan. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik was op zijn 13e nog geen succesvolle documentairemaker, zoals Catherine. Ik schat haar daarom eerder 48 (of nog ouder) dan 38. Maar dat terzijde…

Ondanks deze ‘fout’ op de flaptekst (die ook al op Disclaimer te zien was), is Het boek over jou een goed boek. Het is in het begin een beetje moeilijk om in het verhaal te komen vanwege de continue perspectiefwisselingen tussen Catherine Ravenscroft en Stephen Brigstocke, maar wanneer je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit. Je leert de personages kennen alsof het gaat om je eigen zus of buurman. De bladzijden staan bol van mooie en overtuigende weergaven van de emoties van de hoofdpersonen.

Dat Catherine een boek krijgt dat wel erg lijkt op haar leven, is natuurlijk een ontzettend goed plot-idee. Het is echter geen makkelijk onderwerp om uit te werken. Toch heeft Knight dat knap gedaan. Het boek leek in niets op wat ik ervan had verwacht, het is geen thriller in de gebruikelijke zin van het woord. Maar binnen het eigen genre is Het boek over jou een boven verwachting goed boek. Het boek over jou is aangrijpend, en heeft een onverwachte wending.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk