Heerlijke editie voor de jonge lezer

5-januari-2019 | Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken

Het verborgen leven van bomen, voor kinderen – Peter Wohlleben – Illustraties Stephanie Reich – Vertaling Martine Letterie – Ploegsma – 128 blz.

‘Een boom heeft een lijf met verschillende lichaamsdelen, net als jij. Hij heeft bijvoorbeeld ook zoiets als botten, aderen en een huis. En hij haalt zelfs adem!’

Met deze woorden trekt de Duitse boswachter Peter Wohlleben kinderen binnen in een wereld die hij eerder zeer verdienstelijk voor volwassenen ontvouwde in Het bos. In die bespreking staat dat als je dat boek hebt gelezen, je voortaan anders naar bomen zult kijken. Hetzelfde gaat op voor deze mooi uitgevoerde en interessante editie voor kinderen, die ook voor volwassenen zeer de moeite waard is. In twaalf hoofdstukken legt Wohlleben de lezer onder andere uit hoe een boom werkt, hoe bomen zich verhouden tot hun buren, hoe ze dieren huisvesten, hoe hun relatie met mensen is, en in hoeverre het leven in een bos verschilt van dat in een stad.

In het boek staan ook bosproefjes en quizvragen. Kinderen komen dus niet alleen aan hun trekken door de interessante informatie, maar als ze daar zin in hebben, kunnen ze er ook actief mee aan de slag. Zo staat er bijvoorbeeld uitgelegd hoe je kunt zien of iets van echt hout is gemaakt of van spaanplaat, en kun je lezen welke boombladeren je kunt eten en hoe ze smaken. In een sparrenbos kun je zelfs kauwgom vinden, en niet kauwgom die daar door iemand is uitgespuugd, maar verse kauwgom van de spar zelf!

Het boek is aantrekkelijk vormgegeven met een fijne letter en een ruime bladspiegel, zodat je je er lekker doorheen kunt lezen. Daarnaast staan in kaders specifieke weetjes en tips. Ter verluchtiging zijn er veel foto’s en losse, speelse illustraties van diverse dieren opgenomen.

Een geweldig boek, dat in een almaar voortschrijdende geïndustrialiseerde wereld in geen enkel huis waar kinderen zich ophouden zou mogen ontbreken. En ook in geen enkel klaslokaal. En dan, hup, het bos in!

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk