Hilarisch en vertederend boek

23-oktober-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Dood door wc-papier – Donna Gephart – Vertaling Lidwien Biekmann – Van Holkema & Warendorf – 271 blz.

Dood door wc papierTopTissue maakt het allerbeste toiletpapier dat Benjamin Epstein zich kan bedenken. Maar toen zijn moeder en hij na het overlijden van zijn vader geldzorgen kregen, was dit het eerste dat uit hun huis verdween. Er hangt nu gerecycled schuurpapier in het toilet. Ben heeft zich hierbij neergelegd, maar maakt zich wel zorgen nu de huurbaas steeds vaker aan de deur komt. Zijn moeder moet de achterstallige huur snel betalen, anders worden ze uit huis gezet. Het huis waar alle herinneringen van zijn vader zijn.

De grote hobby van Ben is het verzinnen van slogans voor prijsvragen. Hij doet aan zoveel mogelijk prijsvragen mee, in de hoop dat hij een flink geldbedrag zal winnen. Dan kan de huur betaald worden én zijn moeder haar laatste examen doen voor Het Grote Plan. Daarna kan zij haar werk bij de pannenkoekenbakker inruilen voor een goede baan bij een accountantskantoor en hebben ze geen geldproblemen meer. Maar het lukt niet snel genoeg om een hoofdprijs te winnen, dus moet Ben andere manieren bedenken om aan geld te komen. En daar zou wc-papier wel eens een grote rol bij kunnen gaan spelen…

Dood door wc-papier is natuurlijk een geniale titel, want je zet er direct je vraagtekens bij. Wie gaat er dood aan wc-papier en hoe sterf je daar dan aan? Het duurt lang voordat de titel opgehelderd is. En tegen die tijd zit je zo in het verhaal, dat je lekker verder leest tot de laatste zin gelezen is. Het is bewonderenswaardig hoe Donna Gephart een hilarisch en vertederend boek heeft geschreven, met een alledaags product als toiletpapier in een zeer belangrijke bijrol.

De hoofdstukken beginnen met een toiletwetenswaardigheid. En in de verhaallijn komt het product continu terug. Net als in het leven van ieder ander, maar we staan er nooit zo bij stil. Benjamin schrijft brieven aan de fabrikant van zijn favoriete wc-papier, er wordt mee geknutseld en over geklaagd en er gaat zelfs iemand aan dood.

Ondanks de lading van de geldzorgen en overleden vader is het niet een heel droevig boek. Er zit veel humor en herkenning in en is heel luchtig geschreven. Een fijn boek om te lezen en vanwege de titel leuk om cadeau te geven. Of juist niet. Dat hangt van de toiletschaamte af.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen