In de wachtkamer voor een droomland

9-juni-2013 | Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie

Ik vertrek nog niet – Josie Kneepkens – Uitgeverij Grenzenloos – 153 blz.

Ik vertrek nog nietDe meesten van u zullen het wel kennen, het programma ‘Ik vertrek’ van de Tros, waarin stellen worden gevolgd die naar het buitenland vertrekken en daar vaak een camping, hotel of B & B willen overnemen of opzetten. Het is spannend om te zien hoe ze het er in die vreemde omgeving vanaf brengen. Gek genoeg gaan ze vaak niet erg goed voorbereid naar hun ‘droomland’ dat ze meestal alleen kennen van vakantie. Wat opvalt is dat ze meestal de taal van het desbetreffende land niet beheersen. Het is dan ook tenenkrommend om te zien hoe ze met handen en voeten proberen te communiceren.

In Ik vertrek nog niet interviewt Josie Kneepkens stellen, maar ook eenlingen die hun heil buiten Nederland willen zoeken. Elders is het gras groener, bloeien de bloemen weelderiger, is het klimaat warmer, zijn de mensen aardiger en is de werkdruk geringer. In het televisieprogramma zien we dat die perceptie vaak niet klopt. In het buitenland zijn ze nog bureaucratischer, onbetrouwbaarder, houden ze zich niet aan afspraken en kom je nergens zonder steekpenningen of vrienden. Kortom de praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie. De mensen die in dit boek aan het woord komen, wonen nog in Nederland, maar zijn druk bezig om een emigratie van de grond te krijgen. Een belangrijk obstakel in 2013 is de crisis, die huizenverkopers aan den lijve ondervinden. Het aangeschafte huis dat ooit was bedoeld als een spaarvarkentje dat later stukgeslagen kon worden, is een molensteen om de nek geworden. Huizen zijn moeilijk verkoopbaar en dus komt er geen geld vrij om te vertrekken. Soms slaat het noodlot toe, zoals bij het echtpaar Annemieke en Frenk Elshof. Frenk krijgt in de aanloop van de emigratie naar Canada kanker en komt te overlijden. Dappere Annemieke zet toch door en wil alsnog met haar kinderen naar dat verre koude land afreizen.

Vertrekken gaat het makkelijkst als je alleen bent, zoals de 18-jarige Tim de Vries die naar Zweden wil gaan. Hij kan daar na afronding van zijn studie zonder problemen heen. Ze willen hem er graag hebben. Ook de 68-jarige Liesbeth Riot is alleen, vanwege haar artrose gaat ze naar Panama.
In dit boek vind je in totaal veertien heel uiteenlopende verhalen van mensen die ons land achter zich willen laten. Boeiend en leerzaam om te lezen als je zelf weg wilt, maar ook voor de achterblijvers, waar ik mezelf onder schaar, is het interessant om te lezen welke aspecten er allemaal een rol spelen bij het verlaten van ons land.
Heel nuttige tips worden gegeven door emigratiecoach Saskia Zimmerman, die ook aan dit boek meewerkte. Er is nog een leuk voorwoord van Stef Bos die na het succes van zijn lied ‘Papa’ graag weer onzichtbaar wilden worden. Hij vertrok naar Zuid-Afrika waar hij nog steeds woont.

Pieter Feller

Pin It

5 Reacties

 • Beste Josie, misschien herinner je mij nog (vader van Anette en Jan Willem de Coninck).
  Ook ik ben zo’n jaar of 10 geleden uit Nederland vertrokken. Nadat er een herseninfarct was geconstateerd kon ik mijn werk als grafisch ontwerper niet meer uitoefenen. Ik ben gehuwd met een Thaise vrouw en naar Thailand gegaan, waar ik nu met genoegen zo’n 7 maanden per jaar doorbreng. Overigens niet in de toeristische gebieden als Pucket, Koh Samui of Bangkok, maar in het Noorden, Udon Thani.
  Ik heb over jouw boek gehoord, maar nog niet gelezen. Als we in Nederland zijn schaf ik ’t gelijk aan.

  • Beste Jack, wat leuk van je te horen en te lezen dat je het daar naar je zin hebt! Veel leesplezier! Het boek is overigens ook via bol.com te bestellen, maar of ze in Thailand leveren weet ik niet 😉 Groetjes!!

 • Gaan dit boek zeker lezen. Succes josie met schrijven.

 • Wij zijn ook naar het buitenland verhuisd, naar Mexico, Yucatan. Veel mensen kennen Cancun dat zo een 300 km hier vandaan ligt. Het is hier heerlijk rustig, weinig criminaliteit, vergelijkbaar met Nederland in de 60-70 er jaren. het is hier fantastisch wonen direct aan zee. Onroerend goed is nog steeds erg goedkoop. 365 dagen zon per jaar. Overwinteren is ook een mogelijkheid: wintertemperatuur 28 C gemiddeld. Toeristenvisum is goed voor 6 maanden.

  • Beste Anne Marie, wow wat een avontuur. Ik vertrek nog niet heeft een eigen facebookpagina en twitter, waar emigranten tips geven voor mensen die nog in de wachtkamer zitten. Je bent van harte welkom, ik maak ook graag reclame voor je op die pagina’s, mochten jullie een eigen bedrijf hebben daar. Met vr.gr, Josie Kneepkens, auteur ‘Ik vertrek nog niet;’

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek