Indriðason stelt je nooit teleur

15-november-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

Onderkoeld – Arnaldur Indriðason – Querido – 236 blz.

De boeken van de IJslandse schrijver Indriðason worden door uitgeverij Querido literaire thrillers genoemd. Dat is niet waar, het zijn politieromans, ook wel detectives genoemd met in de hoofdrol de nukkige, ouderwetse inspecteur Erlendur Sveinsson. Dat wil niet zeggen dat het geen goede of spannende boeken zouden zijn. Dat zijn ze zeker wel. In de Detective- en Thrillergids(hier maken ze wel onderscheid) van Vrij Nederland scoren ze bijna allemaal zeer goed.

Onderkoeld werd in IJsland bekroond met de prijs voor de beste thriller van het jaar. Kennelijk is ook daar verwarring over het feit wat een thriller nu eigenlijk is. Van Dale vindt een ‘spannende roman’ al voldoende, maar volgens mij moet er in een thriller een laag van spanning zitten die je steeds voelt. Er is bijvoorbeeld een dreiging van buitenaf waar de hoofdpersoon geen weet van heeft. ‘To thrill’ betekent ‘sidderen, huiveren, trillen’. Als je die sensaties regelmatig voelt bij het lezen van een boek, dan kan het een thriller zijn en dat is bij de boeken van Indriðason niet het geval.

Erlendur Sveinsson zelf is nooit in gevaar. Hij doet gewoon zijn onderzoek en leeft verder zijn leven met al zijn problemen. Hij is een gescheiden vijftiger en vader van twee twintigers die problemen hebben met drugs en drank. Hij komt in Onderkoeld in aanraking met de zelfmoord van een vrouw. Aanvankelijk is er geen twijfel over het feit dat de vrouw echt zelfmoord heeft gepleegd, totdat Erlendur een waanzinnige theorie over haar dood ontwikkelt, waar alleen hij in gelooft. Dit is een terugkerend element in de boeken van Indriðason.

Tegelijkertijd doet hij naspeuringen naar een veertig jaar oude verdwijning van twee jonge mensen en moet hij van zijn dochter Eva Lind vrede sluiten met zijn ex-vrouw Halldóra die hem vervloekt vanaf de dag dat hij haar en hun twee kinderen in de steek heeft gelaten. Kortom een druk leven voor een man die teveel rookt, ongezond eet en regelmatig pijn op de borst voelt.

Onderkoeld mag dan bekroond zijn met de IJslandse Thrillerprijs(hoeveel schrijvers van spannende boeken kent IJsland eigenlijk?), oudere titels als Noorderveen(2003) en Moordkuil(2008) vind ik nog beter en spannender. Als je van spannende, goed geschreven boeken houdt dan zal Arnaldur Indriðason je eigenlijk nooit teleurstellen.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk