Indrukwekkend portret van de dierenambulance

14-augustus-2018 | Categorie: Dieren & Natuur

Rijden jullie ook voor duiven? – Annemiek van Kessel – Uitgeverij De Kring – 256 blz.

Annemiek van Kessel studeerde Sociale Wetenschappen aan de UvA. Ruim twintig jaar runde zij een HR-adviesbureau. Ze publiceerde een aantal non-fictieboeken o.a. samen met Henk Plenter Let maar niet op de rommel (2013). Als op een dag bij haar buurvrouw een duif klem zit tussen haar lariks en de schutting van Annemiek komt Annemiek in aanraking met het werk van de dierenambulance. Spontaan besluit ze er een boek over te schrijven.

Gedurende het jaar dat volgde mocht ze regelmatig achter de schermen van de dierenambulance kijken. Talloze keren reed ze mee en raakte verzeild in spannende, ontroerende en verdrietige situaties en ze zag hoe de hulpverleners met overgave en passie hun werk deden. De verhalen in Rijden jullie ook voor duiven? zijn grotendeels gebaseerd op haar ervaringen die ze in Amsterdam heeft opgedaan. Uitstapjes die ze af en toe naar elders maakte bevestigen dat haar verhalen model kunnen staan voor alle dierenambulance-organisaties in Nederland.

Het eerste hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de dierenambulance en de noodzaak. Heel interessant om te lezen hoe de dierenambulance is ontstaan en erachter te komen dat deze al langer bestaat dan gedacht. Niet in dezelfde vorm als nu maar voordat de dierenambulances officieel in stichtingen werd ondergebracht zijn er decennia daarvoor al mensen met hun eigen auto een vervoersdienst voor gewonde dieren begonnen. Nu is de dierenambulance niet meer weg te denken en naast een aantal betaalde krachten wordt de dierenambulance grotendeels gerund door vrijwilligers.

Na een informatief gedeelte lezen we de meest uiteenlopende verhalen en leren dat de dierenambulance inderdaad voor elk dier rijdt. De meest schrijnende gevallen komen de hulpverleners van de dierenambulance tegen en dat betekent dat je niet alleen het hart op de juiste plaats moet hebben, maar dat je ook stevig in je schoenen moet staan om dit werk te kunnen doen. Euforie als er een dier gered kan worden, maar ook droefenis als het niet lukt. En je moet niet alleen goed met dieren om kunnen gaan maar ook met mensen. Je krijgt immers veelvuldig te maken met diereigenaren waarvan de een zijn verdriet kwijt wil en de ander misschien wel agressief kan reageren op de bemoeienis van de hulpverleners.

De verhalen worden tussendoor aangevuld met wetenswaardigheden en internetadressen van organisaties. Zoals bijvoorbeeld adressen van diverse dierenambulances of van opvangadressen van organisaties die gespecialiseerd zijn in een bepaald soort dier zoals de reptielenopvang. Ook achterin het boek vinden we nog nuttige adressen. Het lezen van dit boek maakt duidelijk dat het werk van de dierenambulance meer inhoudt dan men in eerste instantie zou denken. Annemiek van Kessel heeft met Rijden jullie ook voor duiven? een indrukwekkend portret neergezet. Vooral hulde aan al die vrijwilligers die zich door hun liefde voor dieren voor honderd procent inzetten en ervoor zorgen dat de dierenambulance dag en nacht bereikbaar is voor een dier in nood. En dit boek gaat niet alleen over de dieren zelf, maar ook over de mens die ermee te maken heeft. Spannende, droevige maar soms ook humoristische verhalen over dier én mens…

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk