Een jongetje en Adolf Hitler

23-juli-2016 | Categorie: Jeugdboeken, Roman

De jongen op de berg – John Boyne – De Boekerij – 250 blz.

De jongen op de bergJohn Boyne werd heel bekend door zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama. Hoewel het boek wereldwijd een succes werd, waren de recensenten niet mals in hun oordeel. Had Boyne geen bestseller geschreven over de ruggen van de joodse oorlogsslachtoffers met zijn onwaarschijnlijke verhaal over de vriendschap van Bruno, de zoon van een kampcommandant en de joodse jongen Shmuel? Velen vonden van wel. Ook in De jongen op de berg heeft Boyne dezelfde methode toegepast. Hij plaatst een jongen, in dit geval Pierrot, in een spannende, doch onwaarschijnlijke setting, namelijk in Berchtesgaden in de Berghof, het buitenverblijf van Adolf Hitler.

Het boek komt langzaam op gang. In het begin leven de ouders van Pierrot nog. Zijn vader is een getraumatiseerde Duitse soldaat beschadigd door de Eerste Wereldoorlog en zijn moeder een Française. Pierrot is bevriend met de doof geboren Joodse jongen, Anshel. Als zijn ouders zijn overleden, gaat hij via een weeshuis uiteindelijk naar zijn tante Beatrix, huishoudster van Hitler in de Berghof. Het is dan 1938. Zijn naam wordt aangepast en wordt Pieter, want Pierrot is te Frans. Schrijven met zijn Joodse vriend wordt hem ontraden.
Aanvankelijk is de zevenjarige Pieter een aardige jongen, maar tijdens zijn verblijf in de Berghof wordt hij steeds onaangenamer en agressiever. Boyne suggereert dat dit uiteraard komt door de invloed van Adolf Hitler met wie de jongen behoorlijk veel contact heeft. Pieter is bij een paar belangrijke ontmoetingen aanwezig. Zo notuleert hij de bijeenkomst waar de bouw van kamp Auschwitz wordt besproken. Hij ontrafelt zelfs een moordcomplot tegen Hitler. Het lijken ingrediënten van een jongensboek en dat is De jongen op de berg ook eigenlijk.

Het taalgebruik is eenvoudig en jongeren kunnen dit boek makkelijk volgen. Voor volwassenen is het eigenlijk wat te simpel, want Boyne is geen geweldig stylist. Het boek past in de trend van verzonnen verhalen over de Tweede Wereldoorlog, zoals ook Haar naam was Sara er een was. Als je echt geïnformeerd wilt worden over die oorlog, dan kun je beter de non-fictie lezen, zoals Het dagboek van Anne Frank, Vijf jaar Auschwitz van Wieslaw Kielar of de biografie van Ian Kershaw over Hitler, om drie van de duizenden titels te noemen. Wil je een paar uur ontspannen leesvermaak, dan is De jongen op de berg een leuke optie.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk