Leerzaam prentenboek over rouwen

31-augustus-2014 | Categorie: Prentenboek

Mols hoop – Kristina Van Remoortel – Illustraties Helen van Vliet – De Vier Windstreken – 29 blz.

mols hoop“Hond mist Boer.
Als hij alleen is, jankt hij stilletjes.
Hond kijkt en luistert naar de andere dieren op de boerderij.
Missen zij Boer ook?”

Soms lijkt het alsof anderen minder verdriet hebben na het verlies van een dierbare. Dat denkt Hond tenminste. Maar ze uiten zich gewoon anders: Kip legt geen eieren meer, Paard ploegt zwijgend door de modder, Beer en Big zoeken afleiding en hebben pret in de modder. Als Hond goed kijkt en luistert ziet hij aan alle dieren op de boerderij dat ze Boer missen, net als hij. Het is uiteindelijk Mol die Hond doet inzien dat iedereen verdrietig is: Mols hoop.

Met het verschil in rouwen tussen de dieren weet schrijfster Kristina Van Remoortel het onderwerp ‘de dood van een geliefde’ bespreekbaar te maken voor kinderen vanaf een jaar of vier en hun ouders. De een gaat spelen om het verdriet te vergeten, de ander wil liever knuffelen, terwijl de derde lievelingsplekjes van de overledene opzoekt om daar zachtjes en alleen te huilen. Iedereen uit zijn verdriet anders, en dat mag ook.

De mooie illustraties van Helen van Vliet geven het verhaal net dat beetje extra. Een prachtige, kleurige haan, het weg galopperende paard of de harige, verdrietig kijkende hond. In plaats van rechte lijnen, heeft Van Remoortel een meer schetsende stijl, en die pakt goed uit.

Felice Beekhuis

Pin It

2 Reacties

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek