Leerzaam prentenboekje over anders zijn

5-mei-2016 | Categorie: Prentenboek

Rosa van de raven – Tekst en illustraties van Helga Bansch – Vertaling Joukje Akveld – De Vier Windstreken – 23 blz.

Rosa van de ravenRosa is anders dan haar broertjes en zusjes. Ze heeft geen veren, ze kan niet vliegen en haar gekras klinkt nergens naar. Maar Rosa ontdekt dat het niet erg is om anders te zijn. Ze is gewoon Rosa, Rosa van de raven.

Al snel weet Rosa dat ze anders is. Natuurlijk, ze is een mensje tussen de vogels. Ze heeft geen snavel, maar alleen een mond. En op advies van andere dieren, smeert ze zich in met berkenblaadjes tot ze groen is. Maar niets helpt. Rosa blijft anders. Gelukkig accepteren haar ravenouders haar zoals ze is, en leert ze ook van zichzelf te houden.

Rosa is een kleine mensenkindje dat uit een ravenei komt. Op dit gegeven na, is Rosa van de raven ook een leerzaam boekje voor kinderen van ongeveer 4-5 jaar oud. Op de eerste bladzijde zien we aan de hand van zes mooie, duidelijke plaatjes hoe vogel uit zijn ei komt. Kinderen kunnen hierdoor een idee krijgen hoe de natuur werkt. De paginagrote potloodtekeningen van Helga Bansch (aangevuld met krantenknipsels) geven een duidelijk beeld.

Maar het meest leerzame van Rosa van de raven is de moraal: je bent goed zoals je bent. Als ouders kun met je kinderen bespreken dat anders zijn helemaal niet erg is. Rosa is heel anders dan haar broertjes en zusjes, maar leert daar trots op te zijn!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk