Leuk, leerzaam prentenboekje over de seizoenen

7-augustus-2014 | Categorie: Prentenboek

De wonderlijke hoed van Beer – Tekst en illustraties van Ayono Imai – Vertaald door Joukje Akveld – De Vier Windstreken – 32 blz.

De wonderlijke hoed van beerWaarom zou ik vrienden willen, denkt Beer. Ik kan elke dag mijn mooie hoed opzetten. Ik kan doen wat ik wil. Toch is hij wel een beetje eenzaam. Op een dag bouwt een specht een nest in zijn hoed, en nodigt al zijn vogelvriendjes uit. De hoed wordt hoger en hoger. Vanaf die dag is Beer niet meer alleen. Maar als de winter invalt, zijn de vogelvriendjes opeens verdwenen. Als Beer weer wakker wordt na zijn winterslaap, wacht hem een mooie verrassing.

Beer is in het begin van het boek een beetje een mopperkont. Hij is graag alleen, en het maakt hem niet uit dat mensen hem eng vinden en hem uit de weg gaan. Hij heeft zijn hoed en dat is genoeg. Maar de specht trekt zich er niets van aan en komt gelukkig bij hem wonen.

De jonge kinderen aan wie dit boek wordt voorgelezen, leren samen met Beer over de vogeltrek en de seizoenen. Dat mopperkonten soms gewoon heel eenzaam zijn en vrienden nodig hebben, is de moraal van het verhaal.

Het boek zelf is vrij groot. De hele Wonderlijke hoed van Beer moet natuurlijk wel te zien zijn. Door het formaat is er binnenin het boek ook veel ruimte voor leuke illustraties. Op de linkerpagina staat steeds een stukje tekst met een kleine tekening, de rechterpagina’s zijn allemaal gevuld met een grote afbeelding. De grote plaatjes zijn zeker een pluspunt.

De Wonderlijke hoed van Beer wordt alsmaar groter en groter, en steeds meer gevleugelde vriendjes gaan erin wonen. Het is leuk om te zien hoe de hoed elke bladzijde weer een stukje groter wordt. Erg grappig is dat wanneer de vogels naar het zuiden vliegen – net als de mensen in het vliegtuig op de achtergrond – zij hun huisjes in de hoed goed afsluiten. In plaats van ronde gaten, zoals je in een vogelhuis verwacht, hebben zij allemaal vierkante, gekleurde deurtjes.

De plaatjes zijn leuk, maar het tekenen van de Beer is niet Imai’s talent. Van de achterkant is Beer net een echte beer, maar van de voorkant lijkt het meer op een vos. Dit is jammer, maar het doet weinig af aan het verdere leuke, leerzame verhaal.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Verstopt verleden

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Schemerleven – Jaap Robben – De Geus – 306 blz. Op een ijskoude dag in de winter van 1962-1963 ontmoeten de twee hoofdpersonages, Otto en Elfrieda, elkaar toevallig op het ijs van de bevroren Waal…

Boek van de week archief

22-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen