Leuke afwisselende verhalen

8-mei-2013 | Categorie: Kinderboeken

Vliegeren, 50 verhalen – Thea Dubelaar – Gibbon – 197 blz.

VliegerenVan het boek Vliegeren, 50 verhalen kun je heel lang plezier hebben. De schrijver en de uitgever hebben ervoor gekozen om geen leeftijd aan het boek te koppelen. Het boek kan worden voorgelezen door ouders of onderwijzers, maar als die geen tijd hebben, leest Thea Dubelaar de verhalen voor, want bij het boek is een mp3-cd gevoegd en de kinderen kunnen ze natuurlijk zelf lezen.

Als je samen met je uitgever vijftig verhalen selecteert voor een bundel, zul je als schrijver ook wel in de gaten hebben dat niet alle verhalen van hetzelfde niveau zijn. Daar ontkom je niet aan. Jammer dat ook ergens wordt vermeld of het nieuwe verhalen zijn, speciaal voor deze bundel geschreven, of verhalen die Dubelaar nog had liggen en eindelijk eens wilde bundelen.

De verhalen, die zijn onderverdeeld in de categorieën: Gewoon leuk, Dieren, Makkelijk, Droevig, Afrika, Raadselachtig, Sprookjes, Kerstmis, Kan-echt-niet, Heftig, Griezelig en Spookverhalen, hebben meestal een onverwachte draai, die de lezer aan het denken kan zetten. Ben je nog te jong om dat te doorzien, dan kun je gewoon genieten van de verhalen op zich.

De meeste verhalen zijn in korte zinnen opgeschreven en ze zijn voor kinderen met een jaar leesonderwijs al makkelijk leesbaar. Enkele verhalen, zoals De paddenpraatmachine, vergen wat langer taalonderwijs. Lukt het lezen niet, dan maar luisteren en proberen mee te lezen.

Dat er in het boek geen rekening is gehouden met een bepaalde leeftijdscategorie is ook een nadeel, want oudere kinderen zullen door de meeste verhalen, vanwege de onderwerpen, niet erg geboeid zijn. Ik zeg de meeste verhalen, want bijvoorbeeld het laatste verhaal wijkt af van de andere. Het gaat over een volwassen stel dat op vakantie is in Canada en daar op een park een vervallen huisje huurt, waarin het ’s nachts spookt. Er komt geen kind in voor en ook het taalgebruik is niet afgestemd op kinderen. Het is een raadsel waarom dat dit verhaal in de bundel is beland. Had Dubelaar geen ander vijftigste verhaal en heeft ze toen uit nood maar dit toegevoegd? Nou ja, er blijven nog genoeg verhalen voor kinderen over.

Thea Dubelaar heeft een aangename stem en ze leest de verhalen mooi en rustig voor. Voor nog geen twintig euro heb je een prachtig gebonden boek, helaas zonder illustraties, maar dus wel met een mp3-cd. Een heel leuk boek waar  kinderen zeker van zullen genieten.

Pieter Feller

Pin It

2 Reacties

 • Dank u voor de recensie, Pieter Feller.

  Een kwart van de verhalen is nieuw onder andere de 2 verhalen uit mijn favoriete hoofdstuk Raadsachtig.

  Ik kon kiezen uit meer dan 150 verhalen. Het door u als voor opwassen aangemerkte verhaal stond ooit in Taptoe. Een tijdschrift voor bovenbouwkinderen. Jonge mensen interesseren zich voor veel meer dan volwassenen vaak denken. En kinder verhalen zijn – mits goed geschreven- ook voor volwassenen leuk om te lezen.

  Het boek Vliegeren is een afspiegeling van mijn 35 jarige schrijverscarriere waarin ik altijd van alles voor alle leeftijden heb geschreven.
  Ik ben erg gesteld op vrijheid. Het ontbreken van leeftijds of andere aanduidingen heb ik echt gewenst. Ook omdat ik vind dat elk verhaal voor iedereen interessant is.

  Moge veel lezers het ongewisse avontuur van een boek zonder leidraad aandurven.

  Zoals u al schreef: Gibbon heeft er een mooi boek van gemaakt.

  Daarvan wordt ik net zo blij als van uw recensie.

  Thea Dubelaar

 • Lijkt me een leuk boek !

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk