Lichamelijke en emotionele littekens

26-maart-2016 | Categorie: Jeugdboeken

Littekens – Anke de Vries – Lemniscaat – 167 blz.

LittekensAnke de Vries (1936) is een kinderenboekenschrijfster met 79 boeken op haar naam. Ze heeft al diverse prijzen gewonnen, zoals een Zilveren Griffel en de Prijs van de Kinderjury. De Vries groeide op op de Veluwe, maar na het halen van haar middelbareschooldiploma, ging ze reizen. Ze kwam onder andere in Griekenland en Frankrijk. Met haar Franse man heeft ze een tijdje in Pakistan en Nederland gewoond. Maar sinds 2002 wonen ze in Frankrijk. Op aandringen van haar man, ging De Vries schrijven, met als resultaat haar eerste boek in 1972. Veel van De Vries’ boeken spelen zich af in haar geliefde Frankrijk.

In Frankrijk brengt Clara de vakantie door bij haar grootmoeder – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is. Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenissen waar Clara mee worstelt?

Sinds het jaar 2000 heeft Anke de Vries geen jeugdboeken meer op de markt gebracht, maar daar is met Littekens in 2016 verandering in gekomen. Zoals we van De Vries gewend zijn, is Littekens een degelijk boek met veel psychologische elementen, maar ook met een beetje spanning. Zowel Clara als Paul heeft iets heftigs meegemaakt en ze zijn beiden wat uit balans. Paul is door een vreselijke ziekte fysiek beschadigd, terwijl Clara rondloopt met een grote emotionele last. Ze ontmoeten elkaar in een dorpje in Frankrijk en helpen elkaar om er weer bovenop de komen. Beetje bij beetje leer je als lezer wat er is gebeurd, en in dat zelfde tempo accepteren de twee hoofdpersonen hun littekens.

Het boek bevat erg veel toevalligheden en hier en daar doet het boek wat clichématig aan, maar het is een makkelijk te lezen jeugdboek. De verwachtingen voor een nieuw boek van zo’n grote schrijver zijn natuurlijk hooggespannen, en die verwachtingen lijkt ze helaas niet helemaal waar te maken. Het boek is zeker niet slecht, maar je verwacht van iemand als Anke de Vries net iets meer. Het verhaal over Clara en Paul zal de doelgroep wel erg aanspreken, en zal mening lezer ’s nachts wakker houden omdat wegleggen nou eenmaal niet makkelijk is.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek