Moeder in de greep van Alzheimer

9-december-2015 | Categorie: Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Ma – Hugo Borst – Foto’s: Margi Geerlinks – Lebowski – 200 blz.

MaMa bestaat uit een verzameling columns die Hugo Borst wekelijks schrijft voor AD magazine, aangevuld met een twintigtal nieuwe hoofdstukjes. Als zijn moeder drie jaar geleden de diagnose Alzheimer krijgt besluit Borst over haar en Meneer Alzheimer te schrijven. Alzheimer is een bekende ziekte in de familie, ook zijn overgrootmoeder, opa, oma’s en de vier zussen en broer van zijn moeder kregen deze ziekte. In 94 korte hoofdstukken beschrijft Borst op ontroerende en soms komische wijze over de ingrijpende gevolgen dementie.

Op de vraag of ze het wel prettig zou hebben gevonden dat Borst zo openhartig en eerlijk over haar schrijft zegt hij het volgende: “Ik maak haar niet belachelijk, ik lach haar niet uit, ik val haar niet af door de uitwassen van de genadeloze rotziekte die haar is overkomen tot in detail te beschrijven. Integendeel. Door over haar te schrijven, bestaat ma nog: ze is niet afgeschreven, ook al is zij een afgeleide van de moeder van wie ik mijn hele leven hou”.

Het boek begint als de eerste symptomen van de ziekte zich openbaren, mevrouw Borst krijgt de televisie niet meer aan, want de afstandsbediening is te ingewikkeld geworden. Vervolgens raakt ze het gevoel voor tijd kwijt, de kat wordt niet meer goed verzorgd en ze wordt ontzettend angstig. Een verhuizing naar een verpleeghuis is onvermijdelijk; het verdriet, de boosheid en uiteindelijk de berusting, het wordt prachtig en liefdevol beschreven en zal voor veel lezers zeer herkenbaar zijn.

De hoofdstukken worden afgewisseld met herinneringen aan het verleden; een nakomertje opgroeiend in de crisisjaren in Rotterdam. Haar huwelijk met Hugo’s vader en de opvoeding van haar beide zoons. Midden in het boek, zestien foto’s van Margi Geerlinks die een mooie aanvulling zijn. Op de eerste foto zien we een jonge mevrouw Borst met kleine Hugo als baby(een familiekiekje), een blije gelukkige jonge vrouw. Op de laatste foto zien we haar in bed liggen, de plek waar ze nu de meeste tijd doorbrengt. Ma is boek dat veel indruk maakt, een prachtig document.

Nelleke Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!