Mooi verhaal over kwallenfascinatie

12-september-2016 | Categorie: Young Adult

Suzy en de kwallen – Ali Benjamin – Illustraties:Terry & Eric Fan – Vertaling: Lidwien Boiekmann – Van Goor – 234 blz.

suzy-en-de-kwallen1Ali Benjamin raakte enkele jaren geleden gefascineerd door kwallen en schreef hier een artikel over in de hoop een publicatie in een tijdschrift te krijgen. Helaas werd het nooit gepubliceerd, maar haar kwallen kon ze niet vergeten. Haar gemaakte aantekeningen groeiden uit tot dit mooie boek.

Suzy Swanson is een buitenbeentje, ze weet veel dingen die anderen niet weten. Zo kan ze het slaappatroon van mieren uitleggen en weet ze dat er elk jaar 150 miljoen mensen door een kwal gebeten worden. Suzy en haar beste en oudste vriendin Franny groeien uit elkaar. Zelfs zo erg dat Franny haar niet meer ziet staan en meedoet met het getreiter en gepest van Suzy.

Suzy zint op wraak en neemt die ook. De zomervakantie staat voor de deur en al heeft Suzy spijt ze kan het niet opbrengen om sorry te zeggen tegen Franny. Franny gaat op vakantie en tijdens een zwempartij verdrinkt ze. Suzy kan niet begrijpen hoe Franny’s leven zo plotseling stopte, voordat ze ook maar sorry kon zeggen voor het ergste wat ze haar vriendin ooit had aangedaan.
Suzy stopt met praten en stort zich op allerlei theorieën, want zomaar verdrinken dat kan niet, omdat Franny altijd een geweldige zwemster was. Suzy komt er achter dat er een heel kleine dodelijke kwal bestaat en gaat op onderzoek uit . Ze speurt het internet naar informatie over kwallen en op zoek naar experts stuit ze op een expert in Australië.

Het boek sprak mij al aan voordat ik wist waar het over ging en dat komt door de mooie vormgeving. De illustraties zijn van Terry & Eric Fan en die zijn ook verantwoordelijk voor het omslagontwerp. De cover met mooie blauwtinten en het meisje die een kwal vast heeft alsof het een luchtballon is ziet er breekbaar en een beetje mysterieus uit. Het verhaal beslaat zeven delen en elk deel begint met een zwart/wit illustratie van een kwal.

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Suzy. Ze heeft besloten niet meer te praten maar heeft wel een scherpe tong en een mening over van alles en nog wat. Dit gezamenlijk met alle weetjes die ze met de lezer deelt en haar gedachten over de ander personages maakt het een boeiend persoon waar je veel begrip voor krijgt. Naast haar zoektocht over de oorzaak van het verdrinken van haar vriendin is het ook een zoektocht naar haarzelf, naar erkenning en een stuk rouwverwerking.

Suzy en de kwallen is een mooi en ontroerend verhaal dat door de eenvoudige en pakkende tekst door veel lezers zal worden gewaardeerd.

Conny Schelvis

Femke (13):
Het boek ziet er mooi uit. Hierdoor wil je het snel oppakken. Het taalgebruik is makkelijk en daardoor goed te volgen en ook voor jongere lezers goed te lezen. Al moet je niet te jong zijn om de inhoud te kunnen begrijpen. Het is denk ik wel een boek voor zowel jongens als meisjes. Al zullen meisjes het eerder oppakken, denk ik. Zelf vond ik vooral de kwallenfeitjes en hoe Suzy dat allemaal opzocht erg leuk. Suzy was echter wel een meisje dat af en toe wat raar en vervelend deed waardoor ik me af en toe wat ergerde maar over het geheel vond ik het een mooi boek.

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk