Moorden bij de Zweedse Marine

18-januari-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Vannacht ben je dood – Vivica Sten – Querido – Vertaling door Tineke Jorissen-Wedzinga – 305 blz.

vannacht ben je doodVannacht ben je dood begint met een ogenschijnlijk eenvoudige zelfmoord van de student Marcus Nielsen. De politie wil die niet verder onderzoeken; er is een zelfmoordbriefje en niets wijst op een andere oorzaak. Als rechercheur Thomas Andreasson de moeder spreekt van de student gaat hij toch twijfelen, een aantal zaken lijkt niet te kloppen. Samen met zijn collega Margit gaat hij de laatste dagen na van Marcus. Tijdens het onderzoek stuiten de beide politieagenten op meer verdachte sterfgevallen. Marcus was voor zijn studie bezig met een onderzoek naar hoe groepen in militair verband onder zware druk functioneren en had daarom vlak voor zijn dood contact gehad met een paar mannen die in de jaren zeventig bij de kustjagers zaten; de Zweedse elite van de marine. Alles lijkt terug te voeren op gebeurtenissen op de militaire legerplaats Korsö, een klein eilandje voor de kust van Sandhamn. Wat is er destijds gebeurd op deze elite opleiding, waar broederschap en loyaliteit vooropstonden?

Het boek bestaat eigenlijk uit drie onderdelen. Ten eerste het verhaal van de moorden, die door Thomas en Margit onderzocht worden. Ten tweede het verhaal van Nora Linde, een goede vriendin van Thomas die een tweede huis heeft op Sandhamn en probeert meer informatie te krijgen over het eilandje Korsö en wat zich daar af heeft gespeeld. Ten derde loopt door het boek heen een dagboekverhaal uit de jaren zeventig van een van de jongens die in opleiding waren voor kustjager. Heel langzaam wordt in het boek laag voor laag afgepeld en lijken verbanden steeds duidelijker te worden. De drie onderdelen lopen door elkaar heen, maar vullen elkaar perfect aan en brengen steeds een nieuwe wending in het boek. Tot bijna aan het eind van het verhaal blijft het spannend en blijft de lezer in het ongewisse over wie nu de dader is.

Vannacht ben je dood is het vierde boek in de Sandhamn-serie over Thomas en Nora. Het boek kan goed op zichzelf staand gelezen worden, al zijn er natuurlijk wel verwijzingen naar de eerdere boeken. Ik vond het een spannend verhaal, dat me tot de laatste bladzijde bleef boeien. De schrijfster werkt goed toe naar het eind en weet de spanningsboog perfect op te bouwen. Ik ben nooit gek geweest op Scandinavische thrillers, maar dit boek heeft me meer dan overtuigd.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk