Ontroerende debuutroman

4-maart-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

In seizoenen – Judith Visser – House of Books – 397 blz.

In seizoenenJudith Visser heeft enkele thrillers op haar naam staan en heeft met dit mooie en ontroerende boek haar debuut als romanschrijfster gemaakt. De hoofdpersoon in dit verhaal is Annabel Wismar. Ze is 59 jaar oud en ernstig ziek. Door nalatigheid van het ziekenhuis kan ze niet langer geholpen worden en is haar diagnose ‘uitbehandeld”. Op haar vraag wat haar levensverwachting is krijgt ze te horen dat ze ‘in seizoenen’ moet gaan denken. Blij zijn met elk seizoen wat ze nog mee mag maken. Haar zoon David trekt bij haar in en kiest er zo voor om voor zijn moeder te gaan zorgen en elke strohalm vast te pakken in de hoop dat er toch nog een kans is op genezing. Ze zoeken hun heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, dat van David en dat van Annabel. Boven de hoofdstukken staan de data en de naam van de persoon die aan het woord is. Door deze wisseling van perspectief krijg je een beter beeld van de karakters en worden deze goed uitgediept. Beide beleven de ziekte op hun eigen manier. Je ziet de omslag van het vastklampen aan elkaar naar het loslaten. Uit liefde voor haar kind laat Annabel veel toe en zoekt ze grenzen op met de behandeling van haar ziekte die waarschijnlijk voor haar zelf niet meer hadden gehoeven. David heeft een groot probleem met de waarheid onder ogen te zien en los te laten op allerlei gebied. Zo is hij ook nog nooit over zijn eerste echte jeugdliefde heen gekomen en als hij, als schoolfotograaf, een portret van een meisje moet maken wat hem aan haar doet denken, komt zijn obsessie weer bovendrijven. Zijn relatie komt hierdoor, en door de ziekte van zijn moeder ook zeer onder druk te staan.

In seizoenen staat bol van de emoties en dit heeft de schrijfster heel mooi onder woorden gebracht. Annabel had ik al zeer snel in mijn hart gesloten en ik was zeer ontroerd door de weg die zij heeft moeten gaan. David daarentegen komt bij mij over als een zeer gefrustreerd persoon die zo verkeerd bezig is en op allerlei gebied teveel doorslaat. Hij moet in gaan zien dat als je echt van iemand houdt, je ook een stap opzij moet kunnen zetten en die persoon zelf moet laten kiezen hoe pijnlijk dat ook kan zijn. Dit alles gegoten in een vlot lezende roman die bij mij geregeld kippenvel van ontroering tevoorschijn toverde.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek