Origineel verhaal van een beginnend schrijver

17-januari-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Drie Graven Vol – Jamie Mason – Vertaald door Marianne Gossije – De Geus – 377 blz.

Drie graven volDrie Graven Vol gaat over de vriendelijke, een beetje sneue, Jason Getty die meer dan een jaar geleden een man vermoordde die hij liever nooit had leren kennen. Het probleem begroef hij vervolgens iets te dichtbij. Wanneer hij eindelijk leert leven met de realiteit van zijn daad, vindt de politie twee lijken in zijn tuin. Geen van beide het lichaam dat hij zelf had begraven.
Het verhaal zelf is goed, origineel ook. Schrijfster Jamie Mason beschrijft geen standaard slechteriken, maar mensen die op één of andere manier in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen en proberen zichzelf daar weer uit te redden. De hoofdpersonen blijven daardoor sympathiek, zelfs al begraven ze lijken in een achtertuin.

Wat ook origineel is, is dat Mason een deel van het verhaal vertelt uit perspectief van de hond Tessa. Het is niet allemaal heel overtuigend, maar het idee is wel verfrissend. Het is weer eens iets anders. Mason weet onder andere op deze manier wel een beetje humor in het verhaal te brengen.
Jamie Mason is een Amerikaanse schrijfster, blogger en redacteur. Drie Graven Vol is haar debuut en is in eigen land met veel lof ontvangen. Haar Nederlandse uitgeverij De Geus noemt Mason, zoals te lezen is op de sticker op de kaft van het boek, dan ook ‘De ontdekking van 2013!’. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, zullen we verder moeten afwachten. Maar aan de hand van Drie Graven Vol is dit een beetje overdreven. Het verhaal is er één zoals we dat kennen van bekende thrillerschrijvers als Karin Slaughter, maar Mason is (nog) niet van hetzelfde kaliber. Ze is zeker niet slecht, maar de sticker schept wel erg hoge verwachtingen.

Mogelijk ligt het ook aan de vertaling, dat het boek een beetje tegenvalt. Marianne Gossije vertaalt het soms wel erg letterlijk. Ik heb een Nederlander bijvoorbeeld nog nooit horen zeggen dat iemand “zichzelf bij elkaar moet pakken” (pull yourself together).

Leuk is de dankbetuiging op de laatste pagina’s van Drie Graven Vol. Het is niet zomaar een rijtje met namen die de schrijfster allemaal een plekje wil geven om mensen te bedanken. Het is een op zichzelf een klein verhaal, met een behulpzame FBI-agent, een overleden vriendin of een spinnenvangend neefje die ook graag bedankt wil worden.

Al met al is Drie Graven Vol een redelijke thriller, maar je moet er niet met te hoge verwachtingen aan beginnen. ‘De ontdekking van 2013!’ is overdreven, maar Drie Graven Vol is een leuke aanvulling aan je boekencollectie als je van dit soort verhalen houdt.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!