Over de levens die je niet leeft

22-januari-2016 | Categorie: Roman

Drie versies van ons – Laura Barnett – Vertaling: Sabine Mutsaers – Pepper Books – 432 blz.

drieversiesvanons-cover1Laura Barnett is schrijfster, journaliste en theatercriticus. Voor haar eerder gepubliceerde korte verhalen ontving ze verscheidene prijzen. Drie versies van ons is haar debuutroman.
Achterflap: Sommige momenten kunnen je leven veranderen. Heb je je ooit afgevraagd: wat als..? Een man loopt over een voetpad. Een vrouw fietst hem tegemoet. Op dat moment wordt hun lot met elkaar verbonden. De vrouw moet uitwijken voor een hond. Of krijgt ze een lekke band? Of fietst ze gewoon door? Drie beslissende momenten, drie versies van een verhaal dat de rest van hun leven bepaalt.
Het is 1958 als Eva en Jim, 19-jarige studenten elkaar voor het eerst ontmoeten. Kleine beslissingen en wendingen bepalen vanaf dat moment hun leven. De derde persoon is David. Drie levens met een rotsvaste connectie tussen twee personen.

In Drie versies van ons neemt de schrijfster ons mee naar het leven van Eva, Jim en David. Ze laat zien dat als een eenvoudige ontmoeting net even iets anders had verlopen het verdere leven heel anders had gegaan.

In de eerste versie ontmoeten Jim en Eva elkaar. Ze verlaten hun partners en krijgen twee kinderen. Jim is kunstenaar en Eva is kostwinnaar. Als Jim een affaire krijgt verlaat hij Eva.
In de tweede versie leven Jim en Eva allebei hun eigen leven. David trouwt met Eva en samen krijgen ze een dochter. Later verlaat David Eva en Eva komt later Ted tegen.
In de derde versie is Eva zwanger van David, terwijl ze net Jim leert kennen. Ze kiest voor David en houd hier haar hele leven spijt van. Jim heeft diverse relaties die stuklopen door zijn obsessie voor Eva. Later komen ze elkaar weer tegen.

Kortom drie heel verschillende verhalen over dezelfde personen. De start van elk leven is hetzelfde maar door een bepaalde keuze krijgt het een heel andere wending. Een mooi gegeven voor een verhaal. Ik moest een beetje denken aan het vlinder-effect. Hoe iets kleins iemands leven zo kan bepalen.

De vertelwijze is prettig maar de manier waarop het boek is ingedeeld, vond ik een stuk minder. De drie versies worden door elkaar heen verteld. Netjes met er boven welke versie en welk jaar. Bij de begin van het verhaal is dat wel leuk om zo alle drie de versies van de ontmoeting snel achter elkaar te lezen en de hoofdkarakters te ontmoeten maar later vind ik het verwarrend. Het verhaal beslaat een leven lang (van 1958 tot 2014) en je blijft continu van de ene versie naar de andere versie schakelen. Dan zit je net in het ene verhaal en moet je weer terug naar het ander. Voor mij persoonlijk vond ik dat niet prettig lezen. Ik heb er halverwege zelfs voor gekozen om eerst één versie af te lezen en daarna de volgende twee.

De inhoud van het verhaal, de manier van vertellen vond ik zeer aangenaam. Drie versies van ons is een mooi verhaal, eigenlijk drie verhalen over drie mensen die met elkaar verbonden zijn. Over liefde en trouw en vriendschap. Over mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Verstopt verleden

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Schemerleven – Jaap Robben – De Geus – 306 blz. Op een ijskoude dag in de winter van 1962-1963 ontmoeten de twee hoofdpersonages, Otto en Elfrieda, elkaar toevallig op het ijs van de bevroren Waal…

Boek van de week archief

22-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen