Psychologische zustermoord

17-augustus-2018 | Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Kleine zus – Isabel Ashdown – Vertaling Sabine Mutsaers – Boekerij – 354 blz.

Isabel Ashdown is geboren in Londen en groeide op aan de zuidkust van Engeland. Met haar debuut won ze de Mail on Sunday-schrijfwedstrijd. Het werd meerdere malen bekroond als het beste boek van het jaar. Kleine zus betekende haar internationale doorbraak. Nu is Ashdown fulltime schrijfster en werkt ze op een lokale basisschool als vrijwilligster. Ze woont in Sussex met haar man en twee kinderen.

Nadat ze elkaar zestien jaar lang niet hebben gezien, worden de zussen Jessica en Emily weer met elkaar herenigd. Nu ze hun lastige verleden achter zich hebben gelaten, keert de warmte tussen hen gelukkig terug. Algauw trekt Jess zelfs in bij Emily in haar comfortabele eilandhuis, waar ze woont met haar man en dochtertje Daisy. Pijn en oud zeer maken plaats voor harmonie en familieliefde. Eind goed al goed, zo lijkt het. Maar als Daisy verdwijnt terwijl Jess op haar past, begint het perfecte leven dat Emily zo zorgvuldig heeft opgebouwd uit elkaar te vallen. Had ze haar zusje wel moeten vertrouwen, na alles wat er in het verleden is gebeurd?

Je kind verdwijnt, dat is toch wel iedere ouder z’n grootste nachtmerrie. Deze nachtmerrie is dan ook de basis van Kleine zus, hoewel er veel meer aan de hand blijkt te zijn dan dat. Langzaam maar zeker laat de auteur steeds meer los over zowel het heden als het verleden. Hierdoor komt deze thriller wat traag op gang, maar als je eenmaal aan boord bent, vaar je mee tot het eindpunt.

Twee zussen hebben iedere hun eigen kijk op het verleden, en allebei een compleet andere persoonlijkheid. Of toch niet? Wie doet wat? Wie is goed en wie is slecht? Of ligt de waarheid daar tussenin? Wie zint op wraak? Wie is de dader en wie het slachtoffer? Wie is er gek en wie is er een slachtoffer van zijn of haar omstandigheden?

Terwijl je leest, heb je echt geen flauw benul waar het verhaal zich naartoe zal ontwikkelen. Iedere keer als je denkt iets op het spoor te zijn, komt Ashdown weer met een verrassende plottwist. Terwijl er steeds uit alle hoeken nieuwe informatie komt, weet Ashdown het verhaal toch klein te houden. Kleine zus een echt vrouwenboek. Er is vrijwel geen actie, geen geweld en geen achtervolgingen of iets dergelijks; het gaat om de psychologische spelletjes die worden gespeeld. En dat alles speelt zich af binnen één enkele familie.

Je moet even door de kennismakingsronde heen om de personages tot stand te laten komen in gedachten, maar als je ze eenmaal kent, laten ze je niet meer zomaar los. Dat betekent overigens nog niet dat je ze leuk hoeft te vinden…

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek