Schilderijen kijken

28-maart-2015 | Categorie: Voorleesboek

Sammie en Nele bij Van Gogh – Nelleke de Boorder & Dick Matena – Kluitman – 32 blz.

sammie en nele bij van goghNelleke de Boorder heeft gewerkt bij de redactie van het Haags Dagblad en nu, jaren later, woont ze in Amsterdam en heeft ze zich toegelegd op het schrijven van kinderverhalen. Haar echtgenoot Dick Matena heeft een grote naam op het gebied van literaire strips, zoals Kees de Jongen en De Avonden. Matena is een meester in het verbeelden van de nostalgie en om deze naar het nu te vertalen. Vorig jaar werd hij geëerd met de titel Wereld Erfgoeddrager. Hij kreeg de prijs voor meer dan vijftig jaar stripvakmanschap. Dit is het derde deel uit hun serie over Sammie en Nele. Eerder gingen Sammie en Nele al naar de poezenboot en brachten ze een bezoek aan Artis en nu is het de beurt aan het Van Gogh Museum.

Achterflap:
Dit jaar is het Van Gogh Feestjaar. De Nederlandse schilder Vincent van Gogh is over de gehele wereld beroemd. Hij leeft al 125 jaar niet meer, maar dat kan je van zijn werk niet zeggen. Bijna iedereen kent zijn beroemde schilderijen ‘De Aardappeleters’ of ‘
‘Zonnebloemen’ en anders wel het verhaal van zijn afgesneden oorlel.
In dit boek gaan Sammie en Nele met de moeder van Sammie naar het Van Gogh Museum. Daar leren ze alles over de beroemde schilder en over zijn schilderstijl.

Sammie is boos als hij uit school komt, omdat de juf zei dat ze zijn schilderij niet mooi vond. De moeder van Sammie verteld dat je bij kunst zelf mag weten wat je maakt en neemt hem en Nele mee naar het museum. Daar vertelt ze over de schilderijen, over hoe Van Gogh schilderde, en dat toen hij leefde de mensen het ook niet mooi vonden. Ze komen langs verschillende werken van Van Gogh, krijgen informatie over hem en zijn schilderijen. Aan het eind mogen de kinderen zelf met verf aan de gang en maken ze een levend schilderij. Dan komt de juf er aan.

Het verhaal is op rijm geschreven en uitermate geschikt voor jonge kinderen. Door de vrolijke melodie die het met zich meebrengt maakt dat het onderwerp voor de kinderen begrijpbaar.
Als je het boek openslaat is de pagina aan de linkerzijde met tekst en de rechterzijde geheel voorzien van mooie tekeningen vol van details waar veel op te ontdekken valt.
Soms hoor ik wel eens om me heen dat kunst of een museum saai zou zijn voor (kleine) kinderen maar ook dit verhaal bewijst weer dat dit niet zo hoeft te zijn.

Gezamenlijk heeft dit echtpaar met dit verhaal weer een nieuw informatief, leerzaam maar vooral een leuk nieuw deel aan de serie van Sammie en Nele toegevoegd.

Conny Schelvis

Pin It

1 Reactie

  • Beste Conny Schelvis, dank voor de mooie recensie! Het is de eerste en wij (Dick Matena en ik) zijn er heel blij mee. Onze zoon heeft vandaag de Sammie en Nele-website aangepast naar het nieuwe boekje en deze recensie er ook meteen op geplaatst.

    Ik wil er nog wel even op attenderen dat Sammie en Nele bij Van Gogh het 3e en niet het 2e deel is uit de serie.

    Het 1ste deel Sammie en Nele en de Poezenboot is uitgegeven bij Uitgeverij Pimento in 2012 en daarna zijn we bij Uitgeverij Kluitman terecht gekomen. Hopelijk wordt S en N – De Poezenboot in de toekomst weer herdrukt bij Kluitman, zodat het geheel duidelijker wordt.

    Met vriendelijke groet, Nelleke der Boorder/ Dick Matena

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek