Schitterend boek over dieren en natuur in Afrika

3-november-2017 | Categorie: Dieren & Natuur

Into Africa, oog in oog met een groots continent – Frans Lanting – Fontaine Uitgevers – 223 blz.

Er komt natuurlijk veel slecht nieuws uit Afrika. Wilde dieren die van alle kanten bedreigd worden; neushoorns en olifanten die worden bejaagd vanwege hun hoorns en slagtanden. Groot wild dat een fijn doelwit is voor rijke jagers uit het westen, oerwouden die worden gekapt en in Nigeria waar de Shell het landschap schandalig heeft vergiftigd door het winnen van olie in de Nigerdelta. Geen berichten waar je vrolijk van wordt. Into Africa laat zien wat we allemaal zullen gaan missen als we zo doorgaan.

Fotograaf Frans Lanting trekt al tientallen jaren door dit fantastische continent en laat in dit boek een groot deel van zijn oeuvre zien. Er staan foto’s in vanaf 1985 tot en met 2015. Het is natuurlijk maar de vraag of de oude foto’s nog de werkelijkheid van 2017 weergeven. Als de habitat vernietigd is, kunnen we in elk geval nog zeggen: ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog.’

Carter Roberts, directeur van het WNF in de Verenigde Staten eindigt zijn voorwoord met: “Ik wens u een bijzondere ervaring en hoop dat u zich, net als ik, zult laten inspireren door de visie van de kunstenaar die zich met hart en ziel inzet voor het beschermen van de natuur.” Want dat doet fotograaf Lanting ook. Hij houdt van dit continent en zet er alles voor in om het te houden zoals het is. In zijn inleiding bevestigd Lanting dit streven nog eens.

Into Africa bevat prachtige kleurrijke foto’s van dieren, de natuur en ook van de mensen die proberen de natuur te beschermen. Lanting zwerft over het hele continent en laat ons vele facetten van het wilde leven zien in hoofdstukken als: Water – bron van leven, Onmetelijk bladerdak, Testtuin van evolutie, Zeeën van zand, Verre vlaktes en Mens en natuur. Aan de hand van schitterende, kleurrijke foto’s wordt u door het immense continent geleid. Een boek om regelmatig door te bladeren om te genieten van de overweldigende natuur van Afrika, die was, en hopelijk er ook in de toekomst nog zal zijn.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk