Shopaholic uitgeshopt?

11-mei-2016 | Categorie: Chicklit

Shopaholic grijpt in – Sophia Kinsella – Vertaling Mariëtte van Gelder- House of Books – 317 blz.

shopaholic grijpt inMadeleine Wickhan (1969) schreef onder de naam Sophia Kinsella in 2000 haar eerste Shopaholic boek. Hierin maakte we kennis met Rebecca Brandon (Becky) die een enorm gat in haar hand had en flink in de schulden kwam door de aanschaf van de meest onzinnige aankopen. Inmiddels 16 jaar verder is nu het achtste deel in de serie uitgekomen. Tussen het zevende deel, waarin Becky in de USA terecht is gekomen en daar een baantje heeft tussen de filmsterren, en dit deel zat twee jaar. Het was dus even wachten en de vraag is of het het wachten waard is geweest.

We gaan dit deel wat langzaam van start. Er is een email-wisseling met Becky en haar voormalig bankdirecteur Derek Smith. Wie de vorige delen heeft gelezen weet dat deze persoon een speciale band heeft met Becky, hij had immers niet veel klanten met net zoveel fantasie, leugentjes en excuses als dat ze schulden had. Mocht dit je eerste shopaholic boek zijn is het even inkomen maar het boek is zonder alle achtergrond informatie goed zelfstandig te lezen. Ongeveer halverwege het boek komt het tempo er weer in dat we gewend waren van haar vorige boeken.

In dit deel gaat Becky met een camper volgeladen met haar familie en vriendinnen op een roadtrip op zoek naar haar vader en de man van haar vriendin. Net als haar voorgaande boeken is dit boek ook vlot leesbaar, zijn de dialogen sterk en scherp al zijn de onderwerpen soms wel heel onnatuurlijk zelfs voor Becky. Het meest opvallende is dat ik vind dat Becky volwassener is dan in haar vorige avonturen. Het is zelfs zo erg dat ze wel lijkt uitgeshopt. Bij elke poging tot een aankoop bedenkt ze zich en vraagt ze zich af waarom ze het vroeger wel gelijk had aangeschaft. Erger nog er is zelfs een scène waarbij ze haar aankopen teruglegt en
niet eens wat wil kopen. Persoonlijk vond ik dit wel een verademing dat het verhaal deze kant op ging. Na al die delen over haar koopzucht moest ze toch wel eens een keer tot inkeer komen.

De figuren in het boek zijn zeer verschillend en worden soms als karikatuur neergezet. Met een flinke dosis humor ga je met een glimlach door het boek heen al heb ik af en toe een kanttekening of er niet te veel gebeurt. Sommige onderwerpen vond ik wat vergezocht en te weinig uitgewerkt, maar het is zeker een boek voor een paar uur ontspannen leesplezier.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk