Spannend avontuur met grappige opa’s en oma’s

28-januari-2015 | Categorie: Boek van de week, Kinderboeken

Een vreemd feestje – Bette Westera – Illustraties van Alex de Wolf – Gottmer – 127 blz.

Een vreemd feestje 1Als Jobs ouders een reis naar Egypte winnen, willen ze eerst niet gaan. Job is namelijk bijna jarig. Gelukkig willen Jobs opa’s en oma’s best oppassen. En ze willen ook wel het verjaardagsfeestje organiseren. Maar dan niet volgens plan naar de Efteling; dat vinden ze zonde van het geld. Een speurtocht met schatgraven is toch veel leuker? Dat klopt. Tot het donker wordt en de kinderen nog niet terug zijn van de speurtocht…

Jobs ouders, Netty en Johan, willen hem alles geven wat zij zelf als kinderen gemist hebben. Een kleurboek of zelfgebreide sokken: dat is niet goed genoeg voor hun zoon. Ook een verjaardagsfeestje mag niet klein blijven: Jobs hele klas mag komen, voor een dagje Efteling en eten in een Pannenkoekenhuis. Job krijgt alles wat zijn ouders denken dat hij wil.

Dus wanneer zijn ouders een reis winnen, wil Job eigenlijk niets liever dan dat zijn ouders vertrekken en dat de opa’s en oma’s een verrassingsfeestje verzorgen. Eindelijk een normaal verjaardagspartijtje, met alleen zijn vier beste vrienden en zijn vier opa’s en oma’s. Job heeft er zin in!

“Die avond in bed weet Job opeens wat er op zijn verlanglijstje moet staan:
1. dat papa en mama naar Egypte gaan (alle twee)
2. dat de opa’s en oma’s komen oppassen (alle vier)
3. zelfgebakken pannenboeken (van de opa’s)
4. zelfgebreide sokken (van de oma’s )
5. een kleurboek zonder kleurtjes (van de opa’s en oma’s)
6. en verder niks”

Maar zoals de titel al voorspelt, wordt het een vreemd feestje. Door een foutje van één van de opa’s tijdens de speurtocht in het park weten de kinderen niet meer hoe ze verder moeten. Ze komen terecht om een begraafplaats, waar ze worden opgesloten door de vervelende beheerder Dries van Duin. Wanneer er op de mobiele telefoon die ze bij zich hebben geen beltegoed blijkt te staan en vriendinnetje Tara ook nog eens begint over geesten, zijn de rapen gaar. De opa’s en oma’s moeten de kinderen zien te redden, voordat de ouders doorhebben dat er echt iets aan de hand is.

Ondanks dat Job de hoofdpersoon is van Een vreemd feestje, zijn het de opa’s en oma’s die de show stelen. Ze zijn grappig, modern en leuk in de omgang met elkaar. De opa’s moeten samen op zolder slapen, omdat ze zo snurken, en de oma’s zijn vriendinnen van elkaar. De oma’s zijn een beetje bazig, maar de opa’s doen toch wel wat ze zelf willen. Dit geeft een leuke interactie. Handig is ook dat schrijfster Bette Westera ze consequent ‘ene opa/oma’ en ‘andere opa/oma’ noemt, zodat je ze als lezer goed uit elkaar kunt houden. Wie heeft wat nou weer uitgespookt? Als lezer begrijp je wel waarom Job graag zijn opa’s en oma’s zo graag in de buurt heeft. Ze zijn leuk!

De korte, overzichtelijke hoofdstukken van Een vreemd feestje worden afgewisseld met simpele, maar duidelijke tekeningen van illustrator Alex de Wolf die je helpen een beeld te krijgen van het avontuur van Job en zijn vrienden. De illustraties zijn een goede aanvulling op het verhaal; ze geven de sfeer van het boek mooi weer.

Er zit een les in Een vreemd feestje: het hoeft niet duur te zijn om plezier te maken! Inzet, enthousiasme en fantasie zijn belangrijker dan geld.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek