Spanning en emotie

5-juni-2018 | Categorie: Thrillers & Spanning, Young Adult

Knock-out – Cis Meijer – Uitgeverij De Fontein – 224 blz.

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als beeldeditor. Inmiddels heeft ze zich volledig gericht op het schrijven en geeft ze lezingen en workshops op middelbare scholen. Haar eerdere YA-thrillers Val, Verdoofd en Moordspel werden enthousiast ontvangen.

Als Ginger, het zusje van Fay verdwijnt, denken ze eerst dat ze weggelopen is. Dat is al vaker gebeurd en meestal is ze na een dag weer thuis. Fay maakt zich daarom ook aanvankelijk niet zoveel zorgen, maar Ginger komt niet terug. Er is geen spoor meer van haar te bekennen.

Het boek is uitgevoerd in een mooie hardcover en die schetst een situatie uit het boek. De openingszin van de proloog maakt nieuwsgierig en zet gelijk aan tot lezen.

‘Daar ligt ze. Haar ogen gesloten, haar mond geopend. Doodstil. Als een lappenpop.’

Knock-out bestaat uit twee verhaallijnen, allebei verteld vanuit de eerste persoon. In de eerste verhaallijn volgen we Fay. Sinds hun vader is gestorven is Fay vroeg volwassen geworden en om haar moeder wat te ontzien probeert ze zo goed als mogelijk op haar zusje Ginger te letten. Maar ze krijgt geen grip meer op Ginger en maakt zich grote zorgen.

‘Ik mis haar lach en de twinkeling in haar ogen. De laatste tijd is ze een schim van wie ze was. Wat is er met mijn gekke, stoere zusje?’

In de tweede verhaallijn is heel even wat onduidelijk wie daar aan het woord is, maar al snel worden de vermoedens bevestigd. Zoals gewend van de auteur is ook Knock-out weer een young adult boek dat veel snelheid in zich heeft, een verhaal dat geen moment stilstaat of inzakt. De vele ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en er is voortdurend een goede onderhuidse spanning voelbaar. Maar niet alleen spanning, door een gebeuren een paar maanden eerder is er ook veel emotie aanwezig. Meijer laat hiermee zien zich goed te kunnen inleven in de gedachten en gevoelens van de jongeren en zet de karakters ook herkenbaar neer.

‘”Het maakt me radeloos dat ze het toch weer doet.” Ze kijkt me aan, wrijft een haarlok uit mijn gezicht. “Ze zou niet meer weglopen. Ze had het beloofd!”’

Het thema dat in dit boek verweven is, komt helaas tegenwoordig veel voor, al blijkt het in dit boek net iets anders in elkaar te zitten dan verwacht. Het probleem van Ginger was een beetje voorspelbaar, maar toch had de plot meerdere verrassingen in zich. Op de juiste momenten worden er onverwachte situaties toegevoegd en de spanning hoger opgevoerd, waardoor het verhaal op enerverende wijze wordt uitgewerkt. Met Knock-out bewijst de auteur des te meer een kei te zijn in het schrijven van YA-thrillers.

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!