Stadse gebeurtenissen van over de hele wereld

19-maart-2013 | Categorie: Columns & Korte verhalen

Stadse affaires – Rascha Peper – Nieuw Amsterdam – 158 blz.

Stadse affairesDe dag dat ik de bundel Stadse affaires uitlas, was de dag dat bekend werd dat de schrijfster van deze verhalen is overleden. Jenneke Strijland, zoals de schrijfster echt heette, is slechts 64 jaar geworden. Ze heeft op veel verschillende plekken over de hele wereld gewoond, waaronder New York, Amsterdam, Brussel en Zuid-Spanje. Ze bezocht ook vele landen en steden en veel van wat ze daar zag, hoorde of opmerkte, schreef ze op voor haar columns voor NRC Handelsblad. De onderwerpen variëren van haar filmmakende zoon, het vreemde gedrag van haar katten of het kersenseizoen in New York.

Stadse affaires is een verzameling verhalen over de belevenissen in verschillende steden. Herkenbare situaties die zijn zo opgeschreven dat ze voor iedereen invoelbaar zijn, ook voor hen die dergelijke situaties zelf nooit hebben meegemaakt. Peper weet de gebeurtenissen zo te beschrijven dat je het gevoel hebt er zelf bij te zijn; gedetailleerd, maar toch luchtig door de humor die ze er regelmatig in weet te verwerken.

“’Ik moet eruit,’ zegt mijn oude vriendin. ‘Ik wil garnalenkroketten halen bij Holtkamp. Op de bonnefooi, ik heb niets besteld. Hopelijk hebben ze er nog. Enig om je weer eens gezien te hebben, zeg! Bel me eens, dat zou ik zó leuk vinden!’Over de sikh-tulband heen reikt ze me een chic, zilvergrijs kaartje aan, en wringt zich naar de uitgang. Op het kaartje staat haar naam in zwarte reliëfletters met daaronder in contrasterende roze lettertje: organisatieadviseuze. […] Ik mag lijden dat bij Holtkamp de garnalenkrokketten uitverkocht zijn; en de kalfs- ook. Had ze het maar beter moeten regelen. Organisatieadviseuze.”

De columns in Stadse affaires beslaan allemaal ongeveer drie à vier bladzijden en ze zijn gemakkelijk los van elkaar te lezen. Ze gaan wel allemaal over het persoonlijke leven van de schrijfster en haar familie, die van een iets hogere sociale klasse zijn dan de gemiddelde lezer. Ze geeft je een kijkje in haar leven. Het leven dat er nu niet meer is. Door haar dood lijkt de bundel Stadse affaires nog indrukwekkender te zijn geworden.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk