Superpraktisch boek voor iedereen die hoogsensitief is

Hoogsensitiviteit als kracht – Carolina Bont – Kosmos Uitgevers – 212 blz.

Dit is al de 26e druk van het boek en een volledig herziene uitgave. Hoogsensitiviteit als kracht benadert hoogsensitiviteit positief in plaats van het als zwakte of probleem te zien. Dat is ook meestal wat ik hoor wanneer het in mijn omgeving gaat over hoogsensitiviteit, het wordt als een probleem ervaren, terwijl het natuurlijk ook zo is dat je je leven gewoonweg intenser beleeft. Daar kan je in sommige situaties last van hebben, maar je kan ook proberen om er de voordelen van te zien. Dit boek laat je nadenken over de positieve kanten van hoogsensitiviteit, en reikt je handige handvatten aan om die voordelen meer te gaan ervaren.

Het boek bestaat uit zes hoofdstukken, die weer onderverdeeld zijn in subonderwerpen. Het meest uitgebreide hoofdstuk is hoofdstuk twee: Sensitieve weerbaarheid. Dit hoofdstuk staat dan ook vol met oefeningen om weer in contact te komen met jezelf en je intuïtie. De basis begint uiteraard met het aarden van jezelf, jezelf centreren en beschermen. Maar hoe doe je dat nu precies? Wanneer je je vaak overweldigd voelt in gezelschap en het gevoel hebt niet stevig in je schoenen te staan, zou je meteen naar bladzijde zevenenvijftig kunnen gaan om jezelf te centreren. Wanneer je weer wat tot rust gekomen bent kun je op je gemak verder met het lezen van het boek. Een rode draad die door het boek loopt is om vooral goed voor jezelf te zorgen en om te leren gebruik te maken van je intuïtie. Daar kan je in het leven juist heel veel aan hebben. In het laatste hoofdstuk geeft de schrijfster een korte opsomming van twaalf stappen om je gevoeligheid in goede banen te leiden en je intuïtie te stimuleren.

De schrijfster is erg eerlijk en direct in haar schrijven. Ze houdt je soms ook even een spiegel voor. Gebruik ik mijn hoogsensitiviteit misschien als excuus? Ze nodigt je uit om hier eerlijk naar te kijken, zodat je er anders mee om kan gaan. Hier en daar is het boek erg spiritueel. Hou je daar niet van, dan kan je die gedeeltes overslaan, maar vrijwel de meeste hoog sensitieve mensen weten inmiddels uit ervaring dat ook dit stukje bij het leven hoort. Bovendien schrijft ze er op heel nuchtere wijze over, wat erg prettig leest.

Er is ook een hoofdstuk over hoog sensitieve kinderen. Hierin gaat het onder andere over kinderen die door hun hoogsensitiviteit overprikkeld raken. Volgens de schrijfster krijgen deze kinderen door hun gevoelige zenuwstelsel meer te verwerken en zijn ze in de niet-sensitieve wereld vaak kwetsbaarder dan leeftijdsgenoten. Voor deze kinderen kan de wereld soms behoorlijk overweldigend zijn, wat kan leiden tot driftbuien of juist tot zich terugtrekken en angstig zijn. Er worden handige oefeningen gegeven die je samen met je kind kunt doen. Ook gaat er een klein deel van dit hoofdstuk over spirituele ervaringen van kinderen. Ouders schrikken hier soms van, vooral wanneer zij zelf geen spirituele ervaringen hebben gehad. Ze geeft enkele boekentips maar ook vertelt de schrijfster vanuit haar eigen ervaring met haar zoons. Het kan voor ouders geruststellend zijn om te weten dat ze hierin niet de enigen zijn en het is fijn om een nuchtere benadering te lezen.

Dit boek is niet een boek dat je ‘snel even leest’. Het is een super praktisch boek en staat boordevol tips en oefeningen en ik zou er zeker een flink aantal van uitproberen. Achterin het boek staat nog een handige lijst met een opsomming van alle oefeningen die in het boek staan, en de bijbehorende bladzijdes. Zelf heb ik een kopie gemaakt van de oefeningen die me het meest aanspreken, en ze op mijn kledingkast gehangen. Ik hoop dat je na het lezen in gaat zien en voelen dat je hoogsensitiviteit geen last hoeft te zijn, maar dat het ook een kracht kan zijn waar je juist heel goed gebruik van kan maken in het leven en je leven zelfs mooier kan maken.

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!