Tips om het lang vol te houden

10-juni-2015 | Categorie: Hulpboeken, Mens & Maatschappij

Jong blijven & Oud worden – M. Olde Rikkert – Thoeris – 234 blz.

Jong blijvenKan een doorsnee lezer nog wat leren van het boek van Olde Rikkert? Iemand die de gezondheidsrubrieken in dag- en weekbladen en op internetsites volgt, zal niet veel nieuws te weten komen, maar het is door Olde Rikkert allemaal netjes geordend en opgedeeld in vijf hoofdstukken die weer zijn onderverdeeld in rubrieken die vier of vijf bladzijden beslaan. De hoofdstukken zijn Het spel, De tweede helft, Terugblikken, Supporter in de verlenging, Epiloog. Na het dankwoord volgt het door Olde Rikkert ontwikkelde “Spel”. Spelregels die je helpen bij het jong blijven, terwijl je toch ouder wordt.

Helaas zijn er ook ‘tips’ waar de oudere lezer, zoals ondergetekende, niets meer aan heeft. Zo vertelt Olde Rikkert dat een belangrijke fase in iemands leven loopt van het twintigste tot het dertigste levensjaar. In die periode wordt de sterkte van de organen bepaald door je levensstijl. Leef je in die periode gezond, dan leg je een goede basis om oud te worden. Ben je de dertig gepasseerd en heb in de jaren ervoor niet gesport, maar wel gerookt en gedronken, dan heb je jezelf op een achterstand gezet, die eigenlijk niet meer in te halen is. Uiteraard moet je daarna toch maar niet teveel alcohol drinken, niet roken en voldoende bewegen om het zo lang mogelijk vol te houden. Olde Rikkert legt veel nadruk op het belang van spel. Hij bedoelt daar niet zozeer het doen van spelletjes mee, maar het speels houden van de geest en meegaan met de tijd. Niet blijven hangen in oude gewoontes en voor mannen geen ‘grumpy old man’ worden.

Olde Rikkert heeft het een paar keer over ‘onze ouders’ die op een leeftijd komen dat er extra zorg voor hen nodig is. Olde Rikkert praat hier nogal vanuit zichzelf als 52-jarige. Voor jongere mensen geldt dat niet en voor mij ook niet, want mijn ouders leven niet meer. Ik ben zelf intussen een oudere die over een tijdje extra verzorging nodig heeft.

Een boek is niet alleen de inhoud, maar ook nog de cover en de covertekst. Olde Rikkert irriteert mij een beetje door op de cover Prof. Dr. Marcel Olde Rikkert te laten zetten. Op de achterkant staat een foto waarop hij een witte doktersjas draagt. Voor mijn gevoel overbodig gepoch met autoriteit. Professor Swaab, een wereldbekend hersenonderzoeker wordt op zijn boeken gewoon Dick Swaab genoemd en kan door de inhoud van zijn boek autoriteit afdwingen.

Conclusie na lezing van dit boek: Bewegen, niet roken, gematigd drinken en speels door het leven gaan en je voelt je jonger dan je bent. Je moet ook nog een grote dosis geluk en genetische aanleg hebben om honderd jaar oud te worden. Ik ben het dan ook niet eens met de openingszin van Jong blijven & Oud worden: “Honderd jaar worden is inmiddels heel gewoon.”

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk