Vermakelijk boek over een notaris en haar lastigste erfenis

De testamenten – Frank Wouters – Lannoo – 283 blz.

de testamentenFrank Wouters (1963) kwam na zijn rechtenstudie terecht in een marketingfunctie bij Unilever. Daar verbaasde hij zich over de vreemde logica die met marketing gepaard gaat. Hij ontwikkelde zijn eigen ideeën en schreef De bedrijfsnar. Daarna schreef hij nog een paar non-fictie boeken. Frank Wouters heeft met De testamenten zijn eerste roman geschreven, zijn vervroegde nalatenschap voor ons allemaal.

Elsbeth is het als notaris gewend om testamenten voor te lezen, maar waarom is ze zo geraakt door wat Lucas in zijn laatste wilsbeschikking heeft neergeschreven? Natuurlijk kende ze hem, vaag, van in het dorp. Ze wist dat hij een romanticus was, een melancholische ziel met een talent om zich met gemak uit elke miserabele situatie te werken en elk aankomend succes te elfder ure de nek om te draaien. Nu is hij dood, omgekomen in een bizar ongeval. Zijn nabestaanden zitten als gieren te loeren op de erfenis.

Zijn testament staat vol poëtische verrassingen en mysterieuze verwijzingen. De erfgenamen zijn onthutst en verward. Dan duikt er nog een testament op. En nog een. En nog een. Wat heeft Lucas bezield om ze allemaal een vage datum te geven? Waarom schreef hij er meerdere? Elsbeth probeert tussen alle intriges door de laatste wens van Lucas te achterhalen.

Wat als eerste opvalt, is de kaft van het boek. De grijze achtergrond met de zwarte letters is niet onmiddellijk in het oog springend, maar het is wel een mooie kaft. Hoe langer je er naar kijkt, hoe aansprekender hij wordt. Het is simpel, maar toch doeltreffend. Dat op zichzelf is al een complimentje waard. Natuurlijk is het verhaal belangrijker. Maar ook de tekst is simpel en toch doeltreffend. Wouters weet met makkelijke taal toch een prima verhaal te vertellen. Het boek is goed in alle eenvoud.

Elsbeth is een leuk mens, en een vrouw die leeft voor haar werk. Het testament van Lucas Dammer is haar eerste testament als notaris en – mede daardoor – ook de lastigste. Door de zin ‘Dit testament herroept alle vorige’ te vergeten, heeft ze het zichzelf erg moeilijk gemaakt. En dan nog de erfgenamen, die allemaal vinden dat zij recht hebben op de erfenis, omdat Lucas dit niet altijd duidelijk opschreef in zijn testamenten. Een hele puzzel dus… En wij mogen meedenken.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!