Vrouw met brede heupen leest voor

15-augustus-2012 | Categorie: Literatuur

De vrouw met de sleutel – Vonne van der Meer – Atlas Contact – 218 blz.

Wat kan een vrouw doen die na de dood van haar echtgenoot tamelijk berooid achterblijft en geen beroepsopleiding heeft gevolgd? Die kan ongeschoold werk gaan doen, zoals in de huishouding of ze kan zich in het geval van Nettie, de hoofdpersoon in Van der Meers boek De vrouw met de sleutel aanbieden als voorleester. Helemaal geen gek idee. Er zijn genoeg mensen die voorgelezen willen worden en ze krijgt na het plaatsen van de volgende advertentie – Vrouw, 59, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapen gaan instoppen en voorlezen. Beslist geen seks. bedoel. – heel wat aanbiedingen.

Van der Meer heeft natuurlijk heel goed nagedacht over deze advertentie. Maar waarom laat ze iemand die wil voorlezen vermelden dat ze brede heupen heeft en een moederlijk voorkomen? Enfin, haar werk voert Nettie tijdens donkere Amsterdamse avonden onder andere naar een werkloze man, een man wiens vrouw dement is, een meisje uit groept acht en een stewardess.

De titel duidt op de sleutel die ze krijgt van alle klanten, maar uiteraard ook op het feit dat zij voor haar klanten met het voorlezen deuren opent die anders gesloten zouden blijven. Netties voornemen om buiten het persoonlijke leven van haar klanten te blijven is een misrekening en daardoor ontstaan er situaties die ze nooit had voorzien.

Vonne van de Meer heeft zich in deze roman heerlijk kunnen uitleven. Niet alleen heeft ze alle karakters in dit boek mooi vormgegeven, maar ook de verhalen die Nettie voorleest komen uit haar pen. Aspirant-schrijvers krijgen en passant les in het componeren van een verhaal als een van de voorgelezenen zelf ambities blijkt te hebben om schrijver te worden. Van der Meer is op dreef en het zou misschien geen gek idee zijn om nog een paar delen met Nettie in de hoofdrol te schrijven, maar dit boek is op zich ook al prachtig.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk