Wat doe je als je zus zich bij een sekte aansluit?

4-mei-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Wie noemde haar zwak? – Clemens van Brunschot – Zilverspoor – 359 blz.

wie noemde haar zwakClemens van Brunschot debuteerde in 2012 bij Zilverspoor met Uit de duisternis neergedaald, een eigenwijze romen waarin zowel de hoofdpersoon als de lezer worstelt met ‘de’ werkelijkheid. Het jaar daarvoor werd hij tweede in een Querido schrijfwedstrijd. Van Brunschot schrijft graag ‘thrillers met inhoud’, waarin weinig vanzelfsprekend is. De recensie van zijn tweede boek Een vloek uit Kyrgyzstan is hier te lezen. Wie noemde haar zwak? is Van Brunschots derde boek.

In Wie noemde haar zwak? spelen de zussen Stark de hoofdrol. Pascal is onstuimig en onvoorwaardelijk, en Paula heeft een groot geheim. Om haar probleem op te lossen, geeft Paula zich over aan de leider van een Texaanse sekte, met wie zij eerder in Londen een traumatische ervaring deelde. Pascal komt haar zus op het spoor en zet in San Antonio haar eigen leven op het spel in een poging om Paula te redden. Hoe sterk kan een vrouw zijn? Of worden? En wil Paula wel gered worden?

In het begin schrijft Van Brunschot zowel uit het perspectief van Pascal als dat van Paula. Maar naarmate het spannender wordt, is Pascal de enige vanuit wie we als lezers het verhaal meekrijgen. Net als zij hebben we geen idee wat er met Paula gebeurt. Aan de ene kant is dit jammer, omdat je als lezer nieuwsgierig bent, maar aan de andere kant is het ook een manier om je verder te laten lezen, zodat je er aan het eind van het boek toch nog achter kunt komen. Van Brunschot zet de twee vrouwen in ieder geval neer als zeer geloofwaardig: sterke vrouwen, maar zeker niet zonder onzekerheden en twijfels. Het lijkt de schrijver te zijn gelukt zich in te leven in de wereld van een vrouw.

Van Brunschots interesse voor het bovennatuurlijke en godsdienst lijkt ook in Wie noemde haar zwak? weer een rode draad te zijn. Voorspellende dromen, godsdienstgekken en religieuze waanbeelden geven het verhaal extra kleur. Dit, een kleine dosis humor en de vlotte schrijfstijl van Van Brunschot, maken Wie noemde haar zwak? tot een goed te lezen boek.

Bij de ontknoping was ik bang dat Van Brunschot het belangrijkste probleem van Paula was vergeten en dit onopgelost vergeten zou laten worden, maar op de allerlaatste pagina maakt hij dit gelukkig toch nog goed.

Felice Beekhuis

Pin It

1 Reactie

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk