Wat je deelt, vermeerdert zich

2-juli-2022 | Categorie: Kinderboeken

In een potje – Deborah Marcero – vertaling Edward van de Vendel – Moon – 34 blz.

Wat meteen opvalt aan dit boek zijn de vrolijke, kleurrijke tekeningen, en dat begint al op het schutblad, wat meteen een aantrekkelijke binnenkomer is. Hoofdpersoon Benjamin verzamelt alles wat los en vast zit, maar als hij bij een kersensirooprode zonsondergang Julia ontmoet, schept hij het kersenlicht in zijn potjes en geeft er eentje aan Julia. Tot Julia’s verbazing gloeit het potje bij haar thuis de hele nacht door, en vanaf dat moment slaan de twee konijnen samen aan het verzamelen. Ze stoppen regenbogen in potjes, het geluid van de oceaan en van de wind vlak voordat er sneeuw valt. Zo scheppen ze alle seizoenen potjes vol, totdat er bij Benjamin thuis een enorme verzameling staat.

Dan breekt de droevige dag aan dat Julia gaat verhuizen en ze elkaar heel erg gaan missen. Benjamin verzint iets bijzonders om toch contact met Julia te houden, en Julia verzint daar iets op terug. Uiteindelijk blijkt dat je mooie dingen met meer mensen kunt delen dan met z’n tweeën en dat is meteen ook een mooie boodschap aan kinderen: wat je deelt, kan zich vermeerderen en als een olievlek verspreiden.

In een potje is een prachtig boek om samen met kinderen te lezen en te bekijken, en is daarnaast een heel fijn verhaal om de fantasie te prikkelen. Want wat zouden de kinderen die met dit boek in aanraking komen allemaal zelf willen verzamelen, ook al zouden dat dingen zijn die je in het echt helemaal niet in een potje kunt stoppen?  Een dikke aanrader, voor thuis en op school, maar ook bijvoorbeeld voor kinderpsychologie- of coachingspraktijken.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek